Vozači kamiona skrivili 65 posto nesreća u kojima su sudjelovali

Vijesti 17. pro 202109:38 0 komentara
prometna nesreća, kamion
Zeljko Hladika/PIXSELL/ilustracija

Vozači teretnih vozila u prvih 11 mjeseci ove godine sudjelovali su u 5277 prometnih nesreća, od toga je 58 s poginulim osobama, 1111 s ozlijeđenim osobama a 4108 s materijalnom štetom, piše u petak Večernji list.

Ukupno je to 26,6% više nego lani. Pritom su vozači kamiona skrivili 3414 nesreća, od toga 33 s poginulim te 705 s ozlijeđenim osobama, dok je u 2767 bila samo materijalna šteta. Gledajući ukupno, vozači kamiona krivci su za 65% prometnih nesreća u kojima su sudjelovali.

Crni trend ponukao je Hrvatske autoceste da u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Fakultetom prometnih znanosti u Zagrebu provede edukativnu kampanju “Veliki voze odgovorno – za volanom vožnja je jedina aktivnost!”

Cilj kampanje je edukacija i osvještavanje vozača teretnih vozil o važnosti stalnog praćenja prometa te nužnosti pravovremenog odmora, držanja razmaka a prije svega otklanjanje svake distrakcije s vožnje, naročito korištenja mobitela.

“Ovom kampanjom želimo doprijeti do svakog vozača s porukom da sigurost svih sudionika u prometu nema alternativu. Naše su autoceste u vrhu ljestvice po kvaliteti i sigurnosti i mogu se mjeriti s najrazvijenijim zemljama EU. Ali i najbolja cesta ne jamči punu sigurnost izostane li odgovorna vožnja svih sudionika u prometu”, kaže predsjednik Uprave HAC-a Boris Huzjan.

Dr. Marko Šarović s Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) u Zagrebu kaže da se u cijeloj Europi bilježi porast nesreća na autocestama koje se događaju zbog distrakcije jer vozači kamiona, primjerice, koriste mobilne uređaj, gledaju filmove ili zaspu.

Dodaje da je HAC ucrtao na kolnike zvučne linije i da bi kombinacija te prevencije, edukacije kroz letke i policijske represije trebala imati učinak da broj takvih nesreća ne raste, piše u petak Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!