Vozači u Hrvatskoj piju manje nego lani, ali više se drogiraju

Vijesti 09. stu 202111:44 0 komentara
George Dolgikh / Alamy / Alamy / Profimedia

Na našim je cestama proteklog mjeseca zabilježeno više slučajeva naleta automobilom na životinju, bilo na divlju ili, pak, na ovce odbjegle iz obližnjeg tora. Da je kojim slučajem netko od tih vozača bio pod utjecajem alkohola ili opijata, osiguranje ne bi isplatilo naknadu štete.

Čak 956 prometnih nesreća s nastradalim osobama su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola. U njima su smrtno stradale 34 osobe, a 1281 osoba je zadobila tjelesne ozlijede. Toliko ih je, naime, u prvih devet mjeseci 2021. godine evidentirao MUP.

U istom razdoblju 2020. godine evidentirano je 1113 takvih prometnih nesreća, navode iz Ministarstva unutarnjih poslova, a u tim su nesrećama 42 osobe smrtno stradale, a 1508 osoba zadobilo je tjelesne ozljede.

Također, u devet mjeseci ove godine plavci su evidentirali 22.369 vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola, što je 3,1 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2020. godine, kada su u istom prekršaju zatekli 23.094 vozača. Dakle, ove je godine alkohol kumovao manjem broju nesreća nego lani, manje je i poginulih u nesrećama u kojima je alkohol igrao neku ulogu.

U ovoj priči oko alkohola i vožnje samo dvije kategorije iz policijske evidencije bilježe rast – vozači koji su vozili s 0,51 do 1,00 grama po kilogramu alkohola u organizmu i oni koji su odbili testiranje. Prvih je ove godine već bilo 7939, što je 2,1 posto više od lanjskih 7779. Također, u prvih devet mjeseci ove godine testiranje – kako na alkohol, tako i na droge i lijekove – te podvrgavanje liječničkom pregledu odbilo je 1597 vozača, što je sedam posto više od lanjskih 1492.

Logično je pretpostaviti da je većina onih koji su testiranje odbili bila pod utjecajem neke supstance, tim više što je usporedo s blagim padom alkoholiziranosti vozača zabilježen ogroman rast broja vozača pod utjecajem droga i lijekova. Čak 38,8 posto ove je godine (u prvih devet mjeseci) više onih koji su vozili pod utjecajem droga ili lijekova, nego što ih je u tom stanju uhvaćeno lani, prenosi Večernji list.

Same brojke nisu velike – radi se o 118 vozača, u usporedbi s 85 lanjskih – ali zabrinjava uzlazni trend. I pod utjecajem droga i pod utjecajem alkohola vozači precjenjuju svoje sposobnosti i podcjenjuju opasnost. Refleksi su im usporeni, a vid zamućen. U prometu su opasni i za sebe i za druge.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!