Vozaču kombija koji je usmrtio dva Nepalca određen jednomjesečni istražni zatvor

Vijesti 27. lis 202320:25 0 komentara
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U slučaju pogibije dvojice Nepalaca, sutkinja istrage Elma Kaleb Mamić odredila je vozaču kombija I.D. (22) jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, a odbila je prijedlog ŽDO-a da mu se odredi istražni zatvor i za opasnosti utjecao na svjedoke.

Sutkinja istrage Kaleb Mamić to je potvrdila Hini u petak navečer.

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon ispitivanja okrivljenika (22) objavilo da je on „prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima vozio teretni  automobil Renault Master“, te je u četvrtak, 26. listopada, oko 4,25 sati „uslijed vozačkog neiskustva propustio brzinu kretanja prilagoditi stanju i uvjetima na kolniku“,  te izazvao nesreću.

„Osnovano se sumnja da je prednjom stranom teretnog vozila udario u zadnji dio motocikla koji se kretao ispred njega i u istom smjeru. Na motociklu su u to vrijeme bili vozač i putnik (državljani Nepala, 1997. i 1999.)“, koji su smrtno stradali na mjestu nesreće, navedeno je.

U priopćenju se dodaje da je 22-godišnji vozač kombija vozio desnom prometnom trakom autoceste A1 iz smjera Perušića u smjeru Gornje Ploče, a dolaskom do oznake 186. kilometra, uslijed vozačkog neiskustva i prebrze vožnje prednjom stranom teretnog vozila udario je u zadnji dio motocikla, koji se kretao ispred njega i u istom smjeru.

„Osnovano se sumnja i da se osumnjičeni 22-godišnjak odmah nakon naleta vozilom na motocikl udaljio s mjesta nesreće, bez da je pružio pomoć unesrećenim osobama, iako je to mogao učiniti bez veće opasnosti za sebe“, priopćio je ŽDO nakon ispitivanja okrivljenika.

ŽDO nije predložio istražni zatvor zbog „opasnost od bijega“, iako je vozač istražnim tijelima bio nedostupan gotovo devet sati.

Naime po Zakonu o kaznenom postupku istražni se zatvor određuje osobama u bijegu ili osobama za koje „osobite okolnosti upućuju na opasnost da će pobjeći“, a ZKP precizira da to znači da se osoba „ili krije ili se ne može utvrditi njena istovjetnost“.

Sutkinja istrage Kaleb Mamić je tu okolnost prokomentirala riječima da ŽDO treba pitati zašto to nije predložio, a da ona kao sutkinja istrage „ne može prekoračiti prijedlog Državnog odvjetništva“.

Osumnjičeni D.I. je u bio priveden i saslušan po kaznenoj prijavi ličko senjske Policijske uprave.

U kaznenoj prijavi također piše da je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da je 22-godišnjak u kritično vrijeme u teretnom vozilu prevozio četiri prostorna metra ogrjevnog drveta za koja nije posjedovao dokumentaciju. Drva su oduzeta, a njemu će zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o šumama biti dostavljena obavijest o počinjenom prekršaju.

Nadalje je utvrđeno i da 22-godišnjak nema boravišnu prijavu na adresi gdje živi i da nema važeću osobnu iskaznicu, te mu je zbog počinjenih prekršaja uručen obavezni prekršajni nalog.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!