Vrgoč: Uprava HNK-a Zagreb pridržava se svih zakonskih odredbi

Vijesti 13. tra 202115:54
Izvor: Željko Lukunić/Pixsell

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč ustvrdila je u utorak kako se Upravi toga kazališta neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi te pozvala predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa na dijalog o tome.

U odgovoru na dopis predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata, a nakon opomena pred otkaz sindikalnim povjerenicima HNK-a Zagreb zbog sudjelovanja u prosvjedu protiv Uprave toga kazališta održanog 26. ožujka, Vrgoč ističe kako ne stoje tvrdnje da ona ne prihvaća dijalog sa sindikatom, a upozorava i na pogrešno tumačenje razloga zbog kojih su zaposlenicima upućena upozorenja pred otkaz.

VEZANE VIJESTI

“Primila sam Vaš dopis i zatečena sam njegovim sadržajem, osobito kvalifikacijom da ne prihvaćam kritiku i prigovore na svoj rad te da sindikat ne doživljavam kao socijalnog partnera i ravnopravnog sugovornika. Upravo obrnuto, za cijelo vrijeme svoga rada u HNK Zagreb nastojim zajedno s upravom poboljšati uvjete rada zaposlenika uz izniman angažman oko sindikalnih pitanja”, ističe Vrgoč.

“I sami tvrdite da je HNK hram kulture s izuzetno velikim ugledom u zemlji i inozemstvu te ste stoga svjesni da je taj ugled stečen zajedničkim radom u suradnji uprave, umjetnika i svih zaposlenika”, dodaje.

Napominje kako uprava HNK-a Zagreb niti u jednom trenutku ne dovodi u pitanje demokratsko pravo na organiziranje prosvjeda i štrajka, te naglašava da upozorenja nisu upućena zbog organiziranja prosvjeda, kako se to u Severovu pismu “krivo tumači”.

“Iznenađuje nas sadržaj istupa, zbog kojih smo i reagirali upozorenjem. Govornici su redom komentirali programsku i repertoarnu politiku kazališta, a iz mnogih iskaza za vrijeme skupa razvidno je da sindikalni povjerenici ne samo da su vrijeđali i omalovažavali upravu, nego su joj izravno prijetili”, pojašnjava Vrgoč.

Razlog upozorenja upućena radnicima isključivo su, navodi, “nedolično i uvredljivo ponašanje, kojim je narušen ugled Kazališta”. To ponašanje, dodaje, “predstavlja osobito tešku povredu obveze iz radnog odnosa zbog kojih Kazalište ima pravo bez prethodne opomene izvanredno otkazati ugovor o radu sukladno cl. 91 st. 1. točke. 16. i 17. Pravilnika o radu”.

Netočnim ocjenjuje i navode da bi ovakvim postupanjem bile povrijeđene odredbe bilo kojeg pravnog akta koji se nabraja u Severovu očitovanju, a posebice čl. 186 Zakona o radu.

“Pravo je uprave da organizira rad i uvjete rada te je nelogično očekivati da se radnici ne trebaju držati Zakona o radu, Pravilnika o radu te Kolektivnog ugovora, dok se s druge strane upravi neosnovano imputira nepridržavanje zakonskih odredbi”, smatra Vrgoč.

U svrhu poticanja dijaloga, pozvala je Severa na sastanak o toj temi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar