Vrhovni sud oglasio se o odluci Suda EU-a o kreditima u švicarcima

Vijesti 06. svi 202213:12
Izvor: N1/Ilustracija

Vrhovni sud Republike Hrvatske oglasio se vezano za odluku Suda Europske unije oko kredita u švicarskim francima.

“Prvenstveno, Vrhovni sud Republike Hrvatske niti njegov Predsjednik ne komentiraju odluke drugih sudova, međutim, primjećujemo da se ovoj odluci Suda EU, za koju se postavljaju pitanja, u medijskom prostoru, pridaje značenje koje ta odluka nema. Naime, postoji podjela nadležnosti između nacionalnih sudova i sudova EU pa sudovi EU-a nemaju nadležnost, odnosno ne sude u predmetima u kojima se radi o primjeni nacionalnog zakona.

VEZANE VIJESTI

Tako je Sud EU u ovoj odluci presudio da za ovaj slučaj nije nadležan jer se radi o primjeni hrvatskog nacionalnog zakonodavstva, odnosno, konkretno, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju iz 2015. godine („Narodne novine“, broj 102/15) i ugovora o konverziji sklopljenih na temelju tog nacionalnog zakona. Naime, članak 1. stavak 2. Direktive 93/13 o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima isključuje iz njezina materijalnog područja primjene ugovorne odredbe koje su odraz zakonskih odredaba nacionalnog prava.

Dakle, u biti se Sud EU-a proglasio stvarno nenadležnim za rješavanje sporova proizašlih iz primjene nacionalnog zakona, stoga se taj sud uopće ne dotiče merituma spora, već je to zadaća sudova u Republici Hrvatskoj.

Vrhovni sud Republike Hrvatske je svjestan situacije, te u okviru svoje nadležnosti radi na ovoj vrsti predmeta”, priopćio je Vrhovni sud.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar