Vrhovni sud: Štrajk sudskih službenika je zakonit

Vijesti 20. lip 202313:22 0 komentara
N1 / Nataša Vidaković

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) pokrenuo je 5. lipnja štrajk zbog zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, koji se nastavlja do daljnjeg. Njegovu zakonitost potvrdio je sad i Vrhovni sud.

“Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske je dana 19. lipnja 2023. odbilo žalbu tužiteljice Republike Hrvatske te potvrdilo prvostupanjsku odluku Županijskog suda u Zagrebu kojim je odbijen tužbeni zahtjev upravljen na utvrđenje nezakonitosti štrajka kojeg je organizirao i najavio tuženik, Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske s početkom od 5. lipnja 2023. do ispunjenja zahtjeva”, piše u priopćenju Vrhovnog suda.

“Zaključeno je da se radi o štrajku organiziranom u svrnu zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa iz čl. 205. st. 1. Zakona o radu, stoga, sindikat koji organizira štrajk za tu svrhu ne mora biti utvrđen kao reprezentativni. Reprezentativnost je potrebna ako se radi o štrajku iz čl. 205. st. 2. Zakona o radu, dakle, štrajku zbog spora o sklapanju izmjena ili obnovi kolektivnog ugovora, o čemu u ovom slučaju nije riječ.

Ocijenjeno je da postoji ovlaštenje tuženika na organiziranje štrajka jer se takvo pravno shvaćanje temelji na analizi pravnih normi Zakona o radu, koje uređuju institut prava na štrajk, Ustava Republike Hrvatske, kao i Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Pri tome, naglašeno je, da je pravo na isplatu plaće za obavljeni rad osnovno i najvažnije pravo radnika iz radnog odnosa, kao i temeljno pravo iz Ustava koje jamči svakom zaposleniku pravo na zaradu kojom može osigurati sebi i obitelji slobodan i dostojanstven život”, dodaje se.

Odluku u cijelosti pronađite ovdje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!