Vrijeđanje službenih osoba odsad se skuplje kažnjava, policajci zadovoljni

Vijesti 13. tra 202313:59 1 komentar
MUP/ILUSTRACIJA

Sindikat policije Hrvatske pozdravio je u četvrtak izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, istaknuvši da su do sada propisane kazne bile prilagođene standardima iz daleke 1977. godine, a kazne za vrijeđanje službene osobe bile niže od najnižih kazni u prometu.

Sindikat u priopćenju podsjeća da već godinama upozorava na skandalozne odredbe Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, osobito u pogledu visine i utvrđivanja kazni za pojedine prekršaje, a posebice za omalovažavanje i vrijeđanje službene osobe.

Kazne za taj prekršaj su dvostruko niže od kazni za nevezani pojas i ostalih najnižih kazni u prometu, koje definitivno nisu toliko opasne za državu, sustav i sigurnost kao omalovažavanje policijskih službenika.

Sindikat je već kritizirao Vladu jer nije prilikom uvođenja eura i usklađivanja Prekršajnog zakona s novom valutom promijenila kazneni okvir, nego su isključivo kazne u njemačkim markama prebačene u istom iznosu u euro. Te su visine kazna utvrđene 1977. godine, dok su izmjenama zakona 1994. iznosi kazni u zakonu promijenjeni u marke.

Dakle, dosadašnje propisane kazne za prekršaje javnog reda i mira određene su prema standardu, uvjetima i životu građana iz 1977. godine, upozorava sindikat. I najavljene izmjene zakona smatraju prijelaznim rješenjem te vjeruju kako će zajedno s MUP-om izraditi novi zakon koji će odgovarati današnjem vremenu, ne samo po visini kazni nego i ponašanjima kojima svjedočimo.

Sindikat naglašava kako je povećanje kazni jedini način da se policijski službenici zaštite od učestalih napada.

Napominju kako su u razgovoru s poslodavcem inicirali izmjene zakona koji bi se trebao mijenjati kroz odredbe koje propisuju kažnjiva ponašanja, a ne samo kroz odredbe koje propisuju visinu kazni.

Vjeruju kako represivna prisila prema grupacijama koje su spomenute u javnosti nisu intencija države ni policije niti sindikata. Poručuju kako će se zalagati da ta ponašanja, poput prostitucije, budu dekriminalizirana ili da se ne kažnjava samo pružatelj usluge, nego i primatelj i sl.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare