Vujčić: Nagrada od pola milijuna kuna? Drago mi je da je to došlo u javnost

Vijesti 09. velj 202220:27 1 komentar
Srecko Niketic/PIXSELL, Ilustracija

Osim Vlade mjere za inflaciju trebala bi imati i središnja banka. No, tamo je danima glavna tema plagijat s kunom na euru. O tim pitanjima, ali i što će s pola milijuna kuna nagrade koju je dobio od mađarske središnje banke govorio je guverner HNB-a Boris Vujčić.

“Cijeli natječaj je napravljen da bude otvoren i anonimiziran što je jako dobra stvar jer omogućava svima da sudjeluju”, komentirao Vujčić skandal s eurokovanicom za Novu TV.

“Jedna loša stvar u dobrom procesu je da je jedan od kandidata bio neoprezan i zbog toga moramo ponoviti natječaj”, rekao je i dodao kako će novi skraćeni natječaj trajati do kraja ožujka, nakon toga potvrdu komisije i onda se može ići u kovanje novca.

PROČITAJTE JOŠ

“Ostala tri dizajna se idu odmah kovati”, rekao je.

“Komisija za novac je provjeravala i dobila izjave od kandidata da su svi dizajni originalni”, rekao je.

“On nije dobio novac pa ga neće ni dobiti”, odgovorio je na pitanje hoće li autor čiji je dizajn sporan morati vratiti 70.000 kuna.

“Meni je samo žao da je ovaj natječaj koji je transparentan, dobar, otvoren za sve, i promovirao mlade dizajnere, kompromitiran tako. To je pouka mladima da moraju biti oprezni i raditi posao kako spada”, rekao je Vujčić.

Pokušavao je obrazložiti svoju izjavu o inflaciji od prije dva tjedna da je najbolja mjera da ljudi idu kupovati u trgovine s nižim cijenama.

“Rekao sam to u kontekstu uvođenja eura. Ako netko vama 1. siječnja pokuša dići cijene na koje ćete biti naviknuti, nemojte kupovati kod njega, idite kod bilo koga drugoga”, rekao je.

“Što se tiče općenito inflacije, imamo problem s rastom cijena nekretnina”, rekao je.

Kaže kako mu se čini kako neki već sada dižu cijene uoči uvođenja eura iduće godine. “Neke su opravdane, neke možda manje”, kaže.

Govorio je i o inflaciji za koju kaže da neće biti dvoznamenkasta.

“Sigurno ne dvoznamenkasta inflacija. Ono što sad vidimo da su moguće promjene cijena energije, govori da bi stopa inflacije mogla biti između 4,5 do 5 posto”, kaže i ističe da inflacija ovisi o cijenama energenata.

O pola milijuna kuna nagrade od mađarske središnje banke kaže kako mu je drago da je “to došlo u javnost” i da prvo mora platiti poreze, a “nakon toga ćete biti obaviješteni što ću s novcima”, rekao je.

“Sretan sam da se otvorilo to pitanje. Ono što ću ja napraviti znat ćete tek kad platim poreze državi, a onda ću vas o svemu obavijestiti. To je međunarodno priznanje koje po zakonu mogu primiti”, kazao je guverner HNB-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare