Vujnovac postaje većinski vlasnik Fortenove, Benčić upozorila zašto je to ozbiljan rizik

Vijesti 19. pro 202317:13 1 komentar

Hrvatski sabor u srijedu će, na izvanrednoj sjednici, odlučivati o povjerenju novom ministru gospodarstva i održivog razvoja Damiru Habijanu, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika. Tradicija je da kandidata za ministra koji u Vladu ulazi naknadno, odborima predstavi premijer, nakon toga se zastupnicima obraća i sam kandidat, a oni mu potom postavljaju pitanja na koja je dužan odgovoriti. O ovoj i ostalim političkim temama, u Newsroomu je s Ankom Bilić Keserović razgovarala saborska zastupnica Sandra Benčić.

“Sutra imamo zajedno dva odbora, jedan je odbor za gospodarstvo, a drugi je odbor kojim predsjedamo, odbor za okoliš. Ključna pitanja za njega su: na koji način će iskorijeniti ovakav način postupanja unutar svog ministarstva oko zarobljavanja medija, zbog kojeg je na kraju krajeva otišao i njegov prethodnik, a drugo je, hoće li se i kako će se postaviti prema dosadašnjoj praksi i uredbi kojom se regulira pitanje naknade cijena za trgovinu plinom. To će biti ključno pitanje. Afera “Mreža” ima krakove u plinskom biznisu, Lovrinčević je bivši partner Pavla Vujnovca i drugi je najveći dioničar u Pevexu. Vujnovac u međuvremenu je isti taj Pevex htio prodati i steći kapital za kupnju Fortnove. Lovrinčević mu je to zbog prijašnjih razmjerica blokirao i njihovi privatni okršaji su preneseni u političku sferu, pri čemu se koristila infrastruktura ministarstva i novac naših građana”, kazala je Benčić.

“Visoka koncentracija jednog poduzetnika u tri vitalna sektora je ozbiljan rizik…”

Suvlasnici Fortenova grupe u utorak su na skupštini imatelja depozitarnih potvrda te grupe većinom glasova odobrili transakciju kojom će Fortenova dobiti novu vlasničku strukturu bez sankcioniranog suvlasništva, izvijestili su iz Fortenova grupe. Pavao Vujnovac bit će većinski vlasnik Fortenove.

“Takva visoka koncentracija jednog poduzetnika u tri vitalna sektora je ozbiljan rizik. Energetika, prehrambeni sektor i promet. To je po meni nedopustivo i predstavlja ono što je sam Plenković nazvao sistemskim rizikom. Ako je Agrokor i koncentracija koju je imao na tržištu u slučaju kolapsa predstavljao sistemski rizik za Hrvatsku, ovo je tri puta veći rizik”, istaknula je Benčić.

“Kompanije imaju svoju neovisnost i zakon koji ih regulira, međutim, ne postupaju u prostoru u kojem mogu raditi što hoće i kako hoće. Postoji Zakon o regulaciji tržišnog natjecanja i europske direktive, a one idu u smjeru da daju državi alate da onemogućava takvu vrstu sistemskih rizika zbog visoke koncentracije jedne tvrtke ili poduzetnika u jednom ili više sektora”, dodala je.

“Trebamo ozbiljnu reformu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. U Njemačkoj su joj radi sprječavanja ovakvih stvari proširili funkciju. Moramo se pozabaviti političkim i financijskim vezama između HDZ-a i ljudi poput Pavla Vujnovca. Ja bih zaista htjela skrenuti pažnju javnosti da sve ovo što gledaju prema van, što izgleda kao predstava s elementima špijunskog podzemlja, to je samo jedan sloj te priče. Ono što se ispod odvija je i borba privatnih interesa koji se prelamaju preko dvije frakcije HDZ-a”, objasnila je.

Državno financiranje medija

“Postoji kolač koji se daje za medijsko oglašavanje”, naglašava Benčić dodajući: Naravno da se svaki medij bori da dobije dio tog kolača, pogotovo mediji koji su ovisni o tržištu. Da bi to dobili, postoje firme posrednici preko kojih se zakupljuje medijski prostor. Mediji su stavljeni u ovisnost o tom novcu jer na tržištu teško mogu opstati i oni se bore za dio tog kolača i kada je to nužno, skidaju se i naslovnice.”

“Hrpa novca iz EU fondova se troši za to. Taj novac se inače koristi da bi se promovirali europski projekti, ali ne promovira se Europska unija nego neki gradonačelnik, načelnik ili HDZ-ov ministar. Oni masovno odlaze preko određenih agencija točno određenim medijima”, zaključila je.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare