Vujović o novom modelu odvoza otpada: Može li Čistoća uopće izdavati kazne?

Vijesti 27. ruj 202213:391 komentar
Izvor: N1

Igor Vujović, predsjednik udruge Potrošač, gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao novi model odvoza otpada u Zagrebu koji na snagu stupa 1. listopada. Ističe da ne podržava kažnjavanje te da je upitno može li Čistoća kao privatna tvrtka uopće izdavati kazne.

“Udruge za zaštitu potrošača nisu se složile oko kazni. Složili smo se da se treba nešto promijeniti. Je li ovo najbolji ili najgori model, to ćemo tek vidjeti, ali nešto se mora promijeniti. Definitvno nismo za kažnjavanje, neće ići s 1. listopadom kažnjavanje. Kažnjavanje je upitno”, kazao je Vujović i dodao:

“Imali smo model Zagreb parkinga i kazne pa je to palo na Ustavnom sudu. Pitanje je može li privatna tvrtka, d.o.o., odnosno Čistoća, izdavati kazne, a ako i može, onda potrošači imaju pravo žalbe i onda opterećujemo pravosudni sustav.”

VEZANE VIJESTI

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na današnjoj je konferenciji kazao da će se građani za nepropisno odlaganje otpada kažnjavati kaznama od 700 do 1000 kuna.

“Primjer je bio ako se nađe vrećica koja nije u boxovima da će se kažnjavati zgrade, odnosno plaćat će se te kazne iz pričuve, što bi za mene kao građanina i potrošača značilo da ću ja paziti cijelu noć da slučajno netko ne ostavi vrećicu”, kazao je Vujović.

“Zašto bi haustor ili zgrada bili kažnjeni za nešto što nije njihova odgovornost”, dodaje.

Ističe da se nikoga ne može kažnjavati zbog tuđe odgovornosti. Vujović navodi da je Čistoća zakazala i u informiranju svojih potrošača.

“Prvi (listopad) je pred vratima, info kampanje nema. Već dva dana postoje neki info pultovi gdje se građani mogu informirati. Definitivno su tu zakazali”, rekao je.

Hoće li razvrstavanje otpada po novom modelu biti skuplje nego dosad?

“S obzirom na cjenik koji je javan, traži se neka sredina. Većina ljudi je plaćala oko 100-120 kuna, sad će plaćati 85 do 90 kuna. Fiksni dio je 45 kuna, 20 kuna za vrećice, 10 komada od 10 litara, znači 65 kuna. Ja sam u četveročlanoj obitelji u stanu, za nas je 10 komada po 10 litara sasvim dovoljno mjesečno”, navodi Vujić i dodaje da je dosad plaćao 89 kuna, a sada bi po novom modelu trebao plaćati 65 kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar