Povlastice za cijepljene? “Mislim da bi takva mjera potaknula cijepljenje”

Vijesti 06. svi 202109:50 > 11:521 komentar
herman vukušić
Izvor: N1

Psihijatar Herman Vukušić u Novom danu komentirao je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

“Drago mi je što su u Zagrebu i u županiji preboljene dječje bolesti po pitanju masovnog cijepljenja. To je dobra stvar. S druge strane, moram naglasiti ono o čemu sam dosad malo pričao, a to je da sad počinjemo ozbiljno osjećati probleme sustava u kojemu se sva medicina svela na covid medicinu”, govori.

U mogućim povlasticama za cijepljene osobe ne vidi problem.

“Mislim da je to mjera pozitivne diskriminacije koja je u ovom trenutku čak i poželjna”, kaže dodajući kako to govori samo u okviru situacije u kojoj ima dovoljno cjepiva za sve, ali nema interesa za cijepljenje.

“Mi smo sad u toj situaciji. Mislim da bi takve mjere potaknule cijepljenje, pogotovo u mladoj populaciji koja se pokazala kao značajan vektor u širenju virusa, a na koji mi nismo bratili dovoljno pažnje i zato smo u situaciji u kojoj jesmo danas”, govori.

U Srbiji se u trgovačkim centrima otvaraju punktovi na kojima se može cijepiti bez najave pa čak i izabrati cjepivo koje osoba želi.

“Kao netko tko je prebolio covid i ležao 20 dana u bolnici, to je zaista teška, sistemska bolest i posljedice osjećam i danas. Ne bih to nikome poželilo. Sjetimo se što se desilo na jesen kad smo prošle godine pred sezonu otvorili granice.  Nikad nisam bio zagovaratelj nekih rigidnih mjera, uvijek sam govorio da je cjepivo izlaz iz tunela. Mislim da sad kad ima dovoljno cjepiva treba procijepiti dovoljno nacije za kolektivni imunitet”, kaže.

Na pitanje jesmo li prerano krenuli u olakšavanjem mjera, odgovara: “Simptomatično je da sintagnu pobjede nad covidom slušamo uvijek prije izbora. Lokalni izbori su pred vratima i opet slušamo o pobjedi na covidom. Mislim da smo još daleko od toga da možemo s velikom sigurnošću proglasiti pobjedu nad ovom pandemijom.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar