Herman Vukušić: Stožer strašno luta – svi drugi drumom, a mi ćemo šumom

Vijesti 06. srp 202108:59 > 10:001 komentar
Izvor: N1

Gost Novog dana bio je psihijatar Herman Vukušić. Komentirao je potresno pismo gledateljice N1 koja nam je napisala - "za mene nema ničeg, dajte mi eutanaziju da pristojno umrem".

“Ja imam jednu želju, a to je eutanazija. Pitala sam jednu medicinsku sestru je li to Hrvatskoj potrebno, to smo si šaptale. I rekla mi je da je jako potrebno, to pitaju mnogi drugi. Evo moj primjer: nikakvo zdravstvo nemam. Trebam nešto, bolnica ne radi. Radi samo za neke. Trebam operaciju očne mrene, ne radim. Trebam naočale, ne može. Trebam našu doktoricu, na godišnjem je. Za mene nema ničeg. Dajte mi eutanaziju da pristojno umrem”, napisala nam je gospođa Marija.

Psihijatar Vukušić smatra da je gospođa Marija jedna od kolateralnih žrtava pandemije koronavirusa.

“Očito je iz pisma da je gospođa izgubila nadu u institucije i vjeru i nadu u sam život. Mislim da se ovdje radi o jednoj od kolateralnih žrtava onog što sam ja nazivao covid medicinom. Sustav je u protekle dvije godine gotovo pa isključivo orijetniran na oboljele od covida i zato je došlo do zastoja u drugim dijelovima sustava, da ne govorim o preveneciji nekih oboljenja. Za neke institucije znam da se kolonoskopije nisu obavljale mjesecima, to je jako bitna pretraga. Svi relevantni svjetski čimbenici i institucije govore da pandemija ima devastirajući učinak na duševno zdravlje, depresija je u eksponencijalnom porastu”, komentirao je Vukušić.

Ipak, kaže Vukušić, nije sve tako crno, a gospođi poručuje da se službeno obrati institucijama.

“Imao sam koronavirus, 20 dana sam u bio Dubravi i iskusio sam na svojoj koži drugu stranu medalje – učinkovitost, brigu i empatiju zdravstvenog sustava. Nije sve tako crno, postoje i svjetliji primjeri. Neka se službenim putem javi institucijama. nije ovo floskula, ovo zaista nekad i djeluje. Ako je izgubila nadu, možda živi sama, usamljenost strahovito pojačava sve ove negativne efekete pandemije. Neka s imenom i prezimenom piše na institucije. Mislim da će se ove njene kontrole, sve što treba napraviti, za nju će se naći mjesta, što bi naravno trebalo za svakog pacijenta”, rekao je Vukušić.

Eutanazija u Hrvatskoj nije dozvoljena, liječnik bi u slučaju da “pomogne” pacijentu da umre kazneno odgovarao.

“Pravo na dostojnu smrt zaista bi trebalo ući u ozbiljnu diskusiju i mislim da je to čak, možda ću biti heretičan i izazvati brojne polemike, ali mislim da je to puno veće i bitnije pravo, pogotovo u pandemijsko vrijeme, od prava na abortus o kojem se u zadnje vrijeme puno priča. Ja kao liječnik koji je u karijeri vidio puno smrti, zaista osobno mislim da bi svaki pacijent trebao imati pravo na dostojnu smrt. Smrt koja se odvija u uvjetima potpune nepokretnosti, teških tjelesnih bolova, mislim da je to na neki način, bit ću do kraja otvoren, u nekim slučajevima to može zaista biti mučenje. I tome bi naša stručna tijela trebala posvetiti određenu pažnju. Takvih slučajeva ima jako puno i mene su neki pacijenti vukli za rukav i govorili mi ‘doktore, pustite me da umrem'”, rekao je Vukušić.

“Ima puno slučajeva poput gospođe Marije i mislim da oni zaslužuju barem jednu diskusiju. A što se gospođe tiče, apeliram da ne poseže za nekim radikalnim mjerama, neka se s imenom i prezimenom obrati institucijama, neka se pozove i na ovaj naš razgovor”, dodao je Vukušić.

“Stožer strašno luta – svi drugi drumom, a mi ćemo šumom”

Vukušić je komentirao i epidemiološke mjere u Hrvatskoj i rad Stožera od početka pandemije.

“Bit ću krajnje direktan, uvijek sam bio skeptičan prema mjerama. Svi drugi drumom, a mi ćemo šumom. Mislim da mjere i način na koji su bile implementiratne u Hrvatskoj apsolutno odudaraju od intenziteta i dinamike mjera koje su trebale biti primijenjene. Sada ove radikalne koje se najavljuju najesen i ne mislim tu na covid-potvrde, nego imputiranje prava kao što su doprinosi, financijska pomoć…

To je vrlo diskutabilno i klimavo s pozicije temeljnih ljudskih prava. Naš Stožer po tom pitanju strašno luta i čini mi se da dan-danas tamo nema osobe koja radi amalgam svjetskih iskustava, ekstrapolira svjetska iskustva u hrvatski model i iz toga izvlači nekakve zaključke”, rekao je Vukušić te poručio vladajućima: “Ako imaš vlast, ako upravljaš zemljom, preuzmi odgovornost. Neki potezi će možda izgledati teško, ali mora se preuzeti odogovrnost. Ovo naše lutanje, kao prvo, zbunjuje javnost i puno gore od toga, uvelike doprinosi ovim negativnim duševnim posljedicama pandemije”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar