Za mjeru kojom se nudi do 200.000 kuna, zasad stiglo tek 16 zahtjeva

Vijesti 25. tra 202208:21 > 08:30 0 komentara
Sanjin Strukic / Pixsell

Prelazak iz faze očuvanja radnih mjesta tijekom pandemije u fazu kreiranja radnih mjesta Vlada Andreja Plenkovića poduprla je krajem prošle godine i predstavljanjem inovacija u okviru mjera Aktivne politike zapošljavanja. Za mjere APZ za ovu je godinu osigurano 1,02 milijarde kuna, pri čemu je nešto više od trećine ili oko 340 milijuna kuna predviđeno za potpore za samozapošljavanje.

U pogledu ovogodišnjih novina u sklopu Aktivne politike zapošljavanja najviše pažnje i reakcija izazvalo je upravo povećanje i nadogradnja potpora za samozapošljavanje, i to ponajprije kroz mjeru Mobilnost radne snage – Biram Hrvatsku.

Ona je zamišljena i predstavljena u prvom redu kao jedna od mjera demografske revitalizacije. Dodatni iznosi potpora njome su predviđeni s jedne strane za povratnike u Hrvatsku (50.000 kuna), a s druge za pokretanje posla preseljenjem iz urbanih u ruralne odnosno slabije razvijene krajeve Hrvatske (25.000 kuna).

U Vladi su s tim u vezi iznijeli procjene da bi “između četiri i četiri i pol tisuće ljudi moglo koristiti tu mjeru u idućem razdoblju”. Nije pritom precizirano što znači iduće razdoblje, ali prvih nekoliko mjeseci od stupanja na snagu Biram Hrvatsku brojke sugeriraju skroman početni odaziv.

“Do sada je za dodjelu potpore Biram Hrvatsku zaprimljeno 16 zahtjeva, od čega ih je pet riješeno pozitivno, četiri negativno, a sedam zahtjeva još je u obradi”, navode u odgovoru na upit Poslovnog dnevnika iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na čelu s ravnateljem Antom Lončarom.

Iako ih je dosad zaprimljeno samo 16, u HZZ-u ističu kako je njihovu Korisničkom centru upućen velik broj upita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!