Za mjesec dana odluka o dobavljaču opreme za zračenje. Pogledajte koliko će ih ići u koju bolnicu

Vijesti 08. lis 202312:39 0 komentara

U rubrici TNT Rješenje otvaramo serijal razgovora o borbi protiv karcinoma. U razgovoru s nizom stručnjaka, onkologa, pacijenata, stručanjaka za javno zdravstvo pokušat ćemo doći do odgovora na pitanje zašto je Hrvatska među najgorima u Europi kad je riječ o smrtnosti od karcinoma iako po incidenciji pobola od raka ne odstupamo puno od prosjeka EU.

U prvom krugu ove rasprave u rubrici TNT Rješenje sudjeluju Ivana Kalogjera, predsjednica Udruge “Nismo same”, Ivana Portolan Pajić, predstavnica Ministarstva zdravstva i Goran Mušterić, sa Zavoda za kirušku onkologiju Klinike za tumore Zagreb.

Kalogjera je navela neke od problema. “Nedostaje ljudi i nedostaje opreme, aparati se stalno kvare, jako dugo se čeka na liječenje. Žene čekaju više od šest mjeseci da počne liječenje, a prema nekim istraživanjima 30 posto pacijenata nikada ne dočeka da dođe na liječenje”, ističe Kalogjera.

“Kod nas na Klinici za tumora za početak kirurškog liječenja nema listi čekanja. Čeka se dva tjedna, dok se dinamika protoka pacijenata kroz odjel odvije, dok se operirani pacijenti otpuste i dok se prime novi”, navodi Mušterić.

Kada je u pitanju oprema, Mušterić navodi da su aparati zastarjeli i dotrajali su, ali da se ide u proces nabavke.

“U okviru NPPO-a u vrijednosti od 85 milijuna eura nabavlja se 21 linearni akcelerator, po pet će ići KBC-u Zagreb i KBC Sestre milosrdnice, četiri idu u KBC Osijek, a po tri KBC Split i KBC Rijeka te jedan u OB Zadar. Nabavlja se i 9 CT simulatora, 4 brahiterapijska uređaja za zračenja unutar tumora”, kazala je Portolan Pajić.

Uređajima je istekao rok, ali Portolan Pajić navodi da će u roku od mjesec dana biti donesena odluka o dobavljaču opreme za zračenje.

“Otvorene su ponude za linearne akceleratori sredinom kolovoza i u roku od mjesec dana bit će donesena odluka o odabiru ponuđača. Od trenenutka potpisivanja ugovora rok je godinu dana za dostavu, krajnji rok je 31. prosninca 2025. godine”, kazala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!