Zadarska crpilišta ostaju bez vode, situacija je kritična

Vijesti 22. srp 202220:31 0 komentara
Pexels / Photo by Luis Quintero

Vodoopskrba na zadarskom području ima velikih problema koje ne uzrokuje samo dugotrajna suša, nego i vodokradice. Oni se ilegalno priključuju na javni sustav i crpe goleme količine vode, uglavnom za natapanje vrtova i poljoprivrednih površina.

Lokalna zadarska crpilišta gotovo su presušila, piše HRT. Bunari na Bokanjcu uskoro bi mogli ostati prazni.

Situacija je jako nepovoljna

“U ovom trenutku nivo je 0.35 metra. Znači vrlo je nepovoljna situacija što se tiče vode”, rekao je Mario Žunić, rukovoditelj sektora crpljenja vode – Vodovod Zadar. Za neka crpilišta već je upaljen crveni alarm.

PROČITAJTE JOŠ

“Najlošije stanje nam je u visokoj zoni, na Čubrijanu”, rekao je Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar. Vršne gradske zone povremeno ostaju bez vode, unatoč dotoku od 700 litara u sekundi. Za usporedbu, tijekom zime vodoopskrba grada zadovoljena je sa samo 30 litara u sekundi.

Kradu vodu tako da se spoje na susjedov priključak

Zbog poljoprivrede, često se krade s hidranata ili se ilegalno spoje na glavnu vodovodnu cijev. Ili se, pak, vodokradica spoji na susjedov priključak. Čest je to slučaj u zadarskom zaleđu gdje još ima ruševina iz Domovinskog rata.

Čak su cijev razvukli do obližnjeg povrtnjaka i napravili ilegalni sustav natapanja. Samo u Smokoviću desetak je takvih ilegalnih priključaka. Vodovod prijavi, nakon čega policija izađe na očevid.

“Kako mi možemo znati koliko je potrošio vode?”

“Ali kad dođe do suda pitaju koliko je potrošio vode, kako mi možemo znati koliko je potrošio vode. Onda kažu, ako ne možete dokazati da je potrošio više od 1000 kuna to pada”, kazao je Matek, direktor zadarskog Vodovoda. Zbog vodokradica pada i tlak u javnom vodoopskrbnom sustavu.

“Ruše nam hidrauliku našeg sustava. Mi smo nemoćni jer nama je sada tlak u našem cjevovodu tu na Pudarici ispod dva bara”, istaknuo je Matek. A da bi vodoopskrba bila zadovoljavajuća tlak u cjevovodu treba biti dva puta veći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.