Tomašević otkrio kako se Zagreb priprema za moguću redukciju struje

Vijesti 16. kol 202211:34 > 13:54 0 komentara
N1/Anka Bilić Keserović

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je u utorak kako će poskupljenje energenata biti veliki udar na jedinice lokalne samouprave te dodao kako oko toga očekuje sastanke s Vladom.

Kao primjer je naveo kako bi se moguće veliko poskupljenje struje moglo odraziti na vodoopskrbu gdje bi samo trošak za pumpanje vode kroz cijevi u Zagrebu s 50 milijuna kuna godišnje mogao narasti za dodatnih 150 milijuna.

“Iz perspektive cijena to su veliki izazovi koji su pred svim jedinicama lokalne samouprave i tu ćemo morati imati koordinaciju s Vladom”, rekao je gradonačelnik i dodao da su dosad imali određene sastanke s ministrima gospodarstva i financija.

Zagreb dobio dvije nove energetske aplikacije

Tomašević je to rekao nakon predstavljanja dvije nove aplikacije u sklopu zagrebačkog Energetskog portala. Riječ je o aplikacijama: Energetski atlas Grada Zagreba i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba.

Govoreći o energetskim uštedama odnosno HEP-ovom nalogu podružnicama da pripreme planove za potencijalnu redukcije struje s obzirom na to da će poskupljenja energenata biti veliki udar na njih, Tomašević je podsjetio kako je Zagreb među prvima u Hrvatskoj propisao najveću moguću temperaturu za hlađenje na 25 stupnjeva te ukinuo hlađenje preko noći.

Uz energetsku obnovu javnih zgrada, Grad će cijelu javnu rasvjetu zamijeniti štedljivijom LED rasvjetom u idućih nekoliko godina, najavio je.

Također, s HEP-om su počeli razgovore o kasnijem paljenju i ranijem gašenju javne rasvjete, a budući da su sportski objekti, a pogotovo bazeni, također veliki potrošači energije, i tu se radi na mjerama uštede okviru postojećih propisa i standarda.

Zagreb, kako je proučio, želi biti lider u energetskoj obnovi na razini Hrvatske.

Govoreći o plinu, Tomašević je rekao kako se ide u novu plinsku godinu s novim pravilima i cijenama s obzirom na globalne okolnosti.

Uprave Gradske plinare Zagreb – Opskrba i Holdinga postupaju tako da smanje rizik za likvidnost GPZ-Opskrba koja je bila jako načeta velikim gubicima, “ali nekako smo to proživjeli”. Likvidnost je, rekao je, ključna za sigurnost energetskog sustava Hrvatske s obzirom na to da GPZO ima oko 60 posto tržišta Hrvatske kada se govori o opskrbi plinom hrvatskih građana.

Tomašević pozvao građane da iskažu interes za postavljanjem nadzemnih bokseva

Kada je riječ o novom sustavu odvoza otpada od listopada, gradonačelnik je izvijestio da su potpisani su ugovori s gotovo svim trgovačkim centrima koji su se javili na poziv Čistoće i da će prva isporuka vrećica prema trgovačkim lancima biti početkom rujna, a 15. rujna bi već trebale biti u prodaji – dva tjedna prije stupanja novog sustava na snagu.

Tomašević je rekao i da je još jednom produljen rok “Čistoće” za prijave za postavljanje boksova za spremnike za otpad.

Građani i dalje mogu postaviti zahtjev da dođe tim Gradske uprave i Čistoće i da provjeri ima li kapaciteta u njihovim višestambenim zgradama ili na zemljištu stambenih zgrada za postavljanje spremnika za otpad, dodao je.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je kako se danas otvara javni poziv za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici koji je namijenjen specifičnim kulturnim sadržajima koji su važni za gradske četvrti, a usmjeren je prema umjetnicima, organizacijama i udrugama. Pojedini programi mogu biti financirani u iznosima do 80.000 kuna, a ukupno je osigurano pola milijuna kuna. Poziv će biti otvoren do 15. rujna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!