Zagreb je podijeljen u tri izborne jedinice: Ovdje pronađite u kojoj ćete glasati

Vijesti 27. ožu 202411:31 0 komentara
Gong

Zagreb je i prema novom Zakonu o izbornim jedinicama jedini hrvatski grad podijeljen u nekoliko izbornih jedinica. Ali, umjesto prijašnje četiri, sada je riječ o tri izborne jedinice - prvoj, drugoj i šestoj.

Kako bi građanima olakšao snalaženje u novoj podjeli, Gong je izradio interaktivnu kartu pomoću koje lako mogu pronaći u koju izbornu jedinicu spadaju prema adresi na kojoj su prijavljeni ili na kojoj imaju prebivalište.

Izborna jedinica se na karti može pronaći klikom na ikonu u gornjem desnom kutu, uz koji se pojavljuje obavijest “View larger map”. Potom će se otvoriti velika Gongova karta Zagreba.

“Osnova karte koju smo koristili za prikaz 17 četvrti Grada Zagreba podijeljenih u tri izborne jedinice, je Google Maps. Kao što na Google Mapsu lokaciju koja vas zanima upisujete u tražilicu, isto tako i na ovoj karti u tražilicu trebate upisati adresu na kojoj ste prijavljeni u Zagrebu”, kažu u Gongu i dodaju:

“Tražilica na Gongovoj karti nalazi se u gornjem lijevom uglu i označena je ikonom u obliku povećala. Nakon što kliknete na tu ikonu, otvorit će vam se prostor u koji upišete svoju adresu. Na vaš odabir ponuđene odgovarajuće adrese, karta automatski označava lokaciju i zumira gdje se odabrano mjesto nalazi.”

Kojoj izbornoj jedinici netko pripada, može vidjeti po boji polja u kojem se tražena adresa nalazi. Primjerice, žuta boja je prva izborna jedinica, plava boja druga izborna jedinica, crvena boja šesta izborna jedinica.

Svaka od tri izborne jedinice dodatno je na karti označena i ikonom s brojem 1, 2 ili 6. Klikom na neki od tih brojeva, gore lijevo otvorit će se obavijest o kojoj je izbornoj jedinici riječ, a iznad toga i mala karta cijele te izborne jedinice. Dakle, ne samo onog zagrebačkog dijela, nego i svih ostalih mjesta koja ulaze u tu izbornu jedinicu izvan Zagreba.

“Još jednim klikom, ovaj put na tu malu kartu, otvorit će vam se preko cijelog ekrana popis svih gradova i općina koji, osim tih nekoliko zagrebačkih četvrti, ulaze u vašu izbornu jedinicu, pa ćete dobiti i informaciju”, navode u Gongu i pojašnjavaju na kraju:

“Cjelovite popise svih mjesta koja ulaze u 1., 2. i 6. izbornu jedinicu, a koji su grafički riješeni na ovaj način, uzeli smo iz prezentacije Vlade Republike Hrvatske, objavljene nakon što je donesen novi Zakon o izbornim jedinicama. Donošenje tog zakona, podsjećamo, Gong je iscrpno pratio prvo u kontekstu ignoriranja pojedinih preporuka Ustavnog suda, a potom i u kontekstu navodnih autora ovakve podjele na izborne jedinice, čija je imena ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica mjesecima tajio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!