Zbog velikih vrućina zagrebačka Hitna imala više intervencija. Ovo su preporuke

Vijesti 30. lip 202211:50 > 12:05 0 komentara
Zoe Sarlija/PIXSELL

Zagrebačka hitna medicinska pomoć imala je u srijedu povećan broj intervencija s obzirom na visoke temperature pa se tako od njih dvjestotinjak desetak odnosilo na one izazvane vrućinom, potvrdio je u četvrtak voditelj smjene, specijalist hitne medicine Darko Sinjeri.

Radi se najčešće o kroničnim bolesnicima koji imaju problem s povišenim krvnim tlakom, odnosno srčanim bolesnicima, dijabetičarima, astmatičarima i osobama s problemom dišnog sustava.

Preporuke su uvijek iste, kaže Sinjeri, kronični bolesnici moraju uzimati terapiju, a svi ostali da nadoknađuju veći gubitak tekućine zbog znojenja.

Također se preporuča ne izlaziti na otvoreni prostor između 10 i 17 sati, a oni koji moraju obavljati teške fizičke poslove neka to čine rano ujutro ili u kasnijim večernjim satima.

Osobe koje izlaze van u vrijeme visokih temperatura moraju se zaštititi pokrivalom za glavu, odjenuti laganu prozračnu odjeću od prirodnih materijala, pamuka ili viskoze, podsjeća Sinjeri.

Preporuča se jesti češće manje i tekuće obroke te izbjegavati hranu prebogatu bjelančevinama. Također treba pripremiti miješano svježe voće, tzv. „smoothie“, ili laganu juhu, da se organizmu vrate izgubljeni minerali, vitamini i elektroliti.

Potrebno je rashladiti prostor u kojem se boravi. Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32 stupnja Celzija danju, a 24 stupnjeva noću. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe s kroničnim zdravstvenim problemima.

Preporuke HZJZ-a

U slučaju vrtoglavice, slabosti, nemoći, tjeskobe ili izrazite žeđi i jake glavobolje treba potražiti pomoć, što prije otići u hladniji prostor i izmjeriti temperaturu, preporučuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Popijte vodu ili nezaslađeni razrijeđeni voćni sok više puta po nekoliko gutljaja, smirite se i legnite u rashlađenu prostoriju, ako imate bolne grčeve, najčešće u nogama, rukama ili trbuhu, ističe HZJZ.

Ako osoba ima vruću suhu kožu ili nerazumno razgovara i nemirna je, zujanje u ušima, probleme s vidom i malaksalost, grčeve ili su bez svijesti, odmah zovite liječnika ili hitnu pomoć.

Dok čekate, smjestite ugroženu osobu u hladnu prostoriju u vodoravan položaj, podignite joj noge i kukove, odstranite odjeću i počnite s vanjskim hlađenjem, kao što su hladni oblozi na vrat, pazuhe i prepone uz rad ventilatora, mahanje lepezom i špricanje kože mlakom vodom.

Mjerite temperaturu tijela i održavajte je ispod 39 stupnjeva Celzija. Nemojte toj osobi dati acetilsalicilnu kiselinu ili paracetamol. Osobe bez svijesti postavite u bočni ležeći položaj, preporuke su HZJZ-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!