Zagrebačka knjižara zgrozila objavom o Severini, dva nakladnika povlače svoja izdanja

Vijesti 26. sij 202411:04 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Nakon odluke Vrhovnog suda da se poništi odluka Županijskog suda o zajedničkom skrbništvu Severine Vučković i Milana Popovića nad sinom Aleksandrom, čime se vraća ocu, reagirale su brojne javne osobe, među njima i istaknuti hrvatski književnici.

“Pozivamo građanke i građane na solidarnost i empatiju prema majci Severini Vučković i njezinom sinu Aleksandru Popoviću. Pozivamo nadležne socijalne institucije i sudove da povedu računa o tome da nijedno dijete ne smije biti žrtva sustava”, navodi se u proglasu čiji su potpisnici hrvatski pisci i intelektualcu.

Na taj je istup reagirala zagrebačka knjižara Bookara istupom koji je izazvao burne reakcije. Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Prva javna problematika u koju se uključuju hrvatski pisci. Mi ostajemo suzdržani jer je gospođa svaki tjedan pravila lokne vrata do nas kad je Aca bio mali i ne samo da nikad nije kupila slikovnicu, nego nije ni pogledala u izlog dječjih knjiga dok se fotografirala pred njim.

A mi smo zlopamtila.

I znamo koliko čita nova supruga njegovog oca pa mislimo da, ako je vidio knjigu, bila je iz njene ruke.

O potresu se nisu oglasili pisci. O činjenici da za djecu oboljelu od karcinoma skupljaju građani nisu se oglasili pisci. O korupciji se nisu oglasili pisci. O nepotizmu i mafiji u izdavaštvu se nisu oglasili pisci. O trgovini bijelim robljem se oglasio jedan pisac koji je zapravo novinar. Pisci se nisu oglasili ni o lektiri ni o udžbenicima i s tim povezanom mafijom i kartelima. Ni o čemu se nikad nisu oglasili pisci.

Evo do danas”, navodi se u objavi zagrebačke knjižare.

Negativne reakcije

Objava je izazvala i lavinu negativnih komentara: “Hvala što ste mnogim ženama tako kristalno jasno objasnili zašto nikad ne trebaju ništa kupiti kod vas.”

“Dobro je znati, s obzirom da sam kupila kod vas djetetu slikovnicu, da ću biti u vašoj milosti ako ikad budem žrtva psihopata, nepravde i korupcije. Da sam znala sačuvala bih i račun.”

“Realno, ne govorite istinu. Mnogi od potpisnika kroz svoje pisanje bave se upravo svime što navodite. Ali da ne dajete podršku dječaku koji želi biti uz svoju majku, ali zbog greške u proceduri to nije u stanju, i to zato što njegova mama kod vas nije kupila slikovnicu, ovo je više nego strašno.”

“Dugo nisam pročitala (a čitam)nešto ovako jadno nisko zločesto podlo i ljubomorno.”

Fokus knjiga najavila povlačenje iz Bookare

Nakladnik Fokus knjiga najavila je povlačenje knjiga iz knjižara Bookare.

“Ako si na trenutak smijemo utvarati da na bilo koji način utječemo na ovo društvo, uzet ćemo si slobodu zamoliti vas par stvari. Nikad nemojte biti takvi ljudi.

Nemojte s omalovažavanjem oslovljavati ičije dijete, nije fora. Nemojte brojati tko vam je koliko koristi napravio u životu pa da biste se prema njemu odredili.

Nemojte suditi – nikad ne znate kako je biti u tuđim cipelama. Nemojte pokušavati ispasti pametni ili duhoviti omalovažavajući ikoje drugo biće.

Ne znamo za ostale, nije nas ni briga, ali mi ne želimo da se naše knjige prodaju na mjestima koja vode ovakvi ljudi. Ne utvaramo si da su svi ostali fini, dragi, plemeniti, ali… barem – koliko nam je poznato – ne vrijeđaju i ne omalovažavaju ikoga, pogotovo ne temeljem toga jesu im kupci ili ne.

Da skratimo, u predmetnoj knjižari od sutra nećete pronaći Fokusove knjige. Hvala na pažnji”, navodi se u objavi FOKUS na hit.

Naklada Val se povlači iz Bookare

“U skladu s poslovnom politikom i vlastitim uvjerenjima i mi smo odlučili povući sve naslove iz knjižare Bookara u Zagrebu, Maksimirska 39. Knjige Naklade Val možete i dalje pronaći u svim drugim knjižarama”, napisao je u objavi vlasnik Naklade Val Dragan Ogurlić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!