Zagrebačka nadbiskupija u 2021. godini obiteljima darovala 309.000 kuna

Vijesti 09. sij 202206:54 0 komentara
Igor Kralj/PIXSELL

Zagrebačka nadbiskupija u 2021. godini darovala je ukupno 309.000 kuna kao pomoć mnogobrojnim obiteljima, čime je nastavila dvadesetogodišnju tradiciju koju je započeo zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Tradicija traje od 2001. kada je kardinal Bozanić u svojoj božićnoj poruci istaknuo da će biskupi zagrebačke Crkve, s ciljem da i na vanjski način podrže i ohrabre obitelji s brojnijom djecom, nastojati osobno krstiti svako peto dijete u obiteljima Nadbiskupije.

Tijekom 2021. godine u Zagrebačkoj nadbiskupiji je po preporuci župnika iz 63 župa kršteno 103 djece iz brojnih obitelji, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija u subotu.

Tako je bilo 66 krštenja petog djeteta, 15 krštenja šestog djeteta, 12 krštenja sedmog djeteta, šest krštenja osmog djeteta, tri krštenja devetog djeteta te jednog krštenja 13. djeteta u obitelji.

Prigodom krštenja, kojeg redovito čini biskup ili delegat Nadbiskupskog duhovnog stola, Zagrebačka nadbiskupija daruje obitelji svakoga djeteta po 3000 kuna i Bibliju.

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić je u božićnoj poruci za Božić 2021. rekao kako dijete u odrastanju traži blizinu i zajedništvo, kako roditelja i obitelji tako i društvene zajednice, a osobito vjernika, počevši od župe. Dodao je kako odgoj i briga za dijete već po sebi zahvaća ne samo brigu obitelji, nego i šire zajednice.

Naveo je i kako Božić pred nas postavlja pitanje je li naše društvo prijateljski otvoreno prema djeci te je problematizirao “sve prisutniji nemar i omalovažavanje obiteljskoga života”, kao i ” stanovit prekriven prijezir prema obiteljima s brojnom djecom”.

“Raduje nas što se grade vrtići i brine se o dječjim bolnicama, ali stanovita nesnošljivost pokazuje svoje pravo lice u nekom sve prisutnijem nemaru i omalovažavanju obiteljskoga života, u stanovitu prekrivenu prijeziru prema obiteljima s brojnom djecom, u došaptavanju kako je dijete samo nov i dodatan teret, u propagandi i borbi protiv nerođene djece.”

U ovogodišnjoj  božićnoj poruci kardinal Bozanić poručio je kako sudjelovanje društvene zajednice u životu i odgoju djece, s posebnim osjećajima prema obiteljima i s brigom punom potpore roditeljima i djeci, pripada upućenosti ljudskih bića jednih na druge koji su u konačnici povezani suosjećanjem i ljubavlju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!