Zagrebačko smeće: Novi model odvoza otpada pred vratima, a pitanja se gomilaju

Vijesti 26. ruj 202221:07
Izvor: N1

Za svega nekoliko dana Zagreb prelazi na novi model odvoza i razvrstavanja otpada koji se u metropoli čeka i najavljuje desetljećima. Kritike i žalbe stižu sa svih strana, ali bez obzira na to, od 1. 10. neki će od najavljenih noviteta biti uvedeni. U centru više neće biti kanti za smeće, a stanari zgrada u ostalim dijelovima grada morat će se pobrinuti da njihovi kontejneri budu pod nadzorom, inače - slijede kazne.

Prizora koji je u Zagrebu prilično čest, kanti za smeće na ulicama, više neće biti. Umjesto u kante, miješani otpad moći će se odlagati samo u plave ZG vrećice.

“Kao što vidite, ja nemam kanti, ja ih vozim kad je potrebno. Meni se sviđa ovaj model s vrećicama. Utoliko što će mi biti jednostavnije. Ali moram reći, ima puno zgrada koje imaju dvorišta pa opet ne drže na dvorištu. Zašto? Jer su stanari lijeni i ne bi zaprljali ruke i to vozili van”, kaže predstavnik suvlasnika Saša Novković.

Novković i njegovi susjedi u centru odsad će svoje vrećice s otpadom moći iznositi svakim danom, osim nedjelje, između 20 i 22 sata. Mnogi se bune na stroga pravila, ali ne i on. Dobro je, smatra, što će biti češći odvoz.

“Sad će biti svaki dan, osim nedjelje. Što je dobro. Jer ja tih vrećica ne proizvedem puno u mom domaćinstvu. Kako će drugi, ne znam. Ali ostaju i kante ako se drže odvojeno, ne na cesti.”

Nisu svi sretni s ovakvim rješenjem. Kažu da će ulice biti prepune vrećica i da građani ne dobivaju informacije na vrijeme.

vezane vijesti

“To je nova zbunjujuća situacija. Dakle, građani su potpuno zbunjeni, žalosni na činjenicu što ova cijela priča koja, usput kazano, mora biti, mi smo morali krenuli u tu priču. Ali institucije Grada nisu spremno dočekale ovaj trenutak”, govori Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika stanara.

“Ako se otpad odlaže ispred zgrade, kako će djelatnici Čistoće ili redari znati da je to zaista otpad stanara iz te zgrade i da se to neće zloupotrijebiti”, pitaju se iz udruge Ekologija grada.

“To nas vodi u jedan kaos u kojem ljudi iz ostalih dijelova grada isto tako vrate Čistoće svoje spremnike, kante, otkažu ugovore i onda dva tri puta tjedno prođu kroz grad i svoju vrećicu odbace ispred neke stambene zgrade”, kaže Josip Pavlović iz Ekologije grada.

Ni vrećice, koje su u prodaji desetak dana, nisu prošle bez skandala. Na društvenim se mrežama pojavila fotografija navodne preprodaje vrećice, po jeftinijim cijenama od one koja je određena. Je li već došlo do malverzacija ili prodaje kopija?

“Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”, poručuju iz Holdinga.

Kažu i da su vrećice zaštitili s datumom 2. rujna.

Dok se građani u centru muče s vrećicama koje ne žele gledati na svojim pločnicima, oni van centra smišljaju kako zaštititi svoje kontejnere. I spriječiti da zbog pojedinca koji ne razvrstava, svi ne dobiju kaznu.

“Ne znam kako ćemo utvrditi tko je. Mada imamo kamere u zgradi, predstavnik stanara morat će se angažirati oko toga, da ako bude takvih, da ih nađemo”, kaže za N1 Miroslav iz Španskog.

Kontejneri zasad još uvijek stoje na javnoj površini.

“Određena nam je nova lokacija, to je ovdje. I još nismo dobili rješenje. Tako da ne možemo ništa po tome postupati. Inače, ja sam se interesirala oko tog boksa što podržavam, da se mora držati kontrola svoga smeća, svi ti boksevi su skupi za nas. To se svuda kreće oko 142 tisuće”, kaže Slavica Vuković, predstavnica stanara.

Toliko će trebati izdvojiti novca oko 140 stanara zgrade, ako žele da njihovi kontejneri budu pod ključem, kako bi bili sigurni da ne plaćaju kazne zbog tuđeg nemara. Nejasnoća i problema je još puno, a 1. 10. je iza ugla.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar