Zakon o pobačaju nije prošao, 78 zastupnika glasalo protiv

Vijesti 13. svi 202211:48 > 12:45
Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici danas su glasali o raspravljenim točkama među kojima su bili vladin prijedlog da se euro uvede kao službena valuta, ali i oporbena inicijativa za raspuštanje Sabora te SDP-ov prijedlog zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće.

Predložene točke unesene su u dnevni red, potvrdio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Prvo su glasali o raspuštanju Sabora.

VEZANA VIJEST

Zastupnica Sandra Benčić je upozorila na ubrzani raspad Vlade, uhićenja, istrage i ostalo te istaknula: “Ministar Beroš poziva na kršenje zakona, ova Vlada je propala.” Jandroković je rekao da je odobrena stanka.

Javio se Davorko Vidović iz Kluba socijaldemokrata koji je rekao da su radari premijera zatajili i da je došlo vrijeme da se zatraži povjerenje građana, komentirajući prijedlog o raspuštanju Sabora uoči glasanja o toj točki.

Odluka o raspuštanju Sabora odbijena je sa 77 glasa protiv, 52 za i dva suzdržana, prijedlog nije prošao.

N1

Uslijedilo je glasanje o prijedlogu Zakona o prekidu trudnoće. Prije glasanja zastupnica Peović i zastupnik Grbin zatražili su stanku.

Peović je pozvala na vraćanje pobačaja u Ustav. “Pravo na izbor”, istaknuo je Grbin. Javila se i zastupnica Mrak-Taritaš koja je istaknula da je ovo civilizacijsko pitanje.

VEZANE VIJESTI

Zastupnica Selak-Raspudić je osudila “progresivnu ljevicu” za loš prijedlog zakona i neznanje. “Vaš je amaterizam toliki da ste uspjeli predložiti zakon koji je restriktivniji”, rekla je te pozvala ljevicu da i sama glasa protiv vlastitog prijedloga zakona.

Zastupnik Bačić je zatražio stanku prije glasanja o prijedlog Zakona o pobačaju kako bi obrazložili svoj stav. “Ovaj zakon je namijenjen isključivo prekidu trudnoće i ne pretpostavlja prekid trudnoće kao izuzetak nego pravilo. To se kosi s odlukom Ustavnog suda”, rekao je dodajući da je ovo sramotan prijedlog.

Zastupnik Bartulica zatražio je također stanku. Rekao je da tema nije komplicirana i da je nonsens da Sabor određuje kad počinje život kad je to medicina odredila.

Sa 80 glasova protiv, 45 za i 5 suzdržanih zaključak nije prošao.

Sa 78 glasova protiv, 47 glasova za i pet suzdržanih prijedlog Zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće nije dobio potreban broj glasova.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.