Zambijska novinarka: Pernar je uklonjen s liste svjedoka

Vijesti 23. svi 202316:05 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Ročište na suđenju osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom odgođeno je u utorak u zambijskom gradu Ndoli jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke i novo je ročište zakazano za petak uz nalog za privođenjem svjedoka, rekao je diplomatski izvor.

Suđenje na visokom sudu u Ndoli počelo je prošli tjedan iznošenjem dokaznog postupka protiv četiri bračna para iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli, prenosi Dnevnik.hr Jedno ročište već je bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe. Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da sesvjedoci optužbe moraju privesti te kazao da Sud neće prihvatiti daljnje odgode, rekao je diplomatski izvor za Hinu.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi iz DR Konga preuzela djecu u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Hrvati su u zambijskom zatvoru proveli gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Hoće li Pernar svjedočiti?

Ivan Pernar neće svjedočiti protiv Hrvata u Zambiji, otkrila je zambijska novinarka za 24sata. Prema njezinim informacijama, tužiteljstvo je Pernara uklonilo s popisa svjedoka.
Ivan Pernar danas je na Telegramu najprije objavio dokument s popisom svjedoka, na kojem je njegovo ime vidljivo na posljednjem, 11. mjestu. Potom je podijelio i tekst o tome da je obrisan s popisa svjedoka, a nedugo potom uklonio je fotografiju dokumenta bez dodatnog objašnjenja. Obrisao je i objavu u kojoj je objašnjavao zbog čega još nije pozvan na sud.

“U slučaju zambijskog naroda protiv optuženika ja sam zadnji svjedok i zato me još nisu pozvali. Jedan od razloga zašto se suđenje razvlači je to što su dovukli onog prevoditelja, pa se sve mora prevoditi što se kaže na sudu i tako sve traje duplo više vremena”, poručio je Pernar u obrisanoj objavi na svojem profilu na Telegramu.

“Sigurno neće sve biti gotovo u petak. Petak je tek nastavak ove pravne agonije u kojoj se optuženici nalaze”, dodao je.

Isto tako objavio je fotografiju dokumenta Visokog suda u Zambiji na kojoj se vidi popis svjedoka tužiteljstva. Na fotografiji Pernar je naveden kao posljednji, 11. svjedok. Fotografiju je također obrisao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!