Zapljena na Bajakovu: Uz pomoć psa i tehnologije nađeno 10 tona duhanske melase

Vijesti 31. sij 202221:35 0 komentara
N1

Među kukuruznim oklaskom ili komušinom, koji se inače koristi za loženje, u subotu su djelatnici Carinske uprave u kamionu srpskih registarskih oznaka pronašli više od 10 tona duhanske melase za pušenje nargila. Carinici su izračunali da bi na tu količinu u hrvatski proračun trebalo uplatiti oko 11 milijuna kuna davanja, a na Zapadu, koji je bio cilj krijumčara, još i više.

Iz Turske prema zapadu, s punim kamionom ilegalne duhanske melase, krijumčari su stigli na Granični prijelaz Ilok. Mislili su da će njihova namjera tu proći nezapaženo, ali carinici su bili mudriji. Primijetili su da nešto nije u redu pa su kamion preusmjerili na Bajakovo.

“Ciljano je došao na taj granični prijelaz. Međutim, analizom rizika, analizom pokazatelja vezanih uz ovu pošiljku, došlo se do zaključka da se radi o visokorizičnoj pošiljci”, rekao je za N1 ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

I tu na scenu stupa službeni policijski četveronožac. Upravo je ona nanjušila duhan.

“Dovedemo je, stavimo kamion, kažemo joj: ‘Traži’, damo joj naredbu, ako pronađe nešto vratimo je nazad… Ona sluša, ide”, govori Damir Predošević, vodič službenog psa iz Mobilne jedinice Vukovar.

Ono što je njoj igra, za državni proračun nije. Njena nuška itekako je korisna. Jedna je od pet službenih pasa specijaliziranih za pronalaženje duhana i duhanskih proizvoda.

“Njoj je to igra, da. Ako se neće igrati, ne može naći. Ako želi, nađe. Prošle godine je imala zapljenu jednu u drugom mjesecu, 750 šteka dolje u koritu kamiona”, govori Predošević.

Ono što je Bel Bel nanjušila, potvrdio je najmoderniji RTG uređaj. Tad je bilo jasno – u kutijama smještenima na 24 palete nalazio se ilegalni sadržaj. Krijumčari su sve aktivniji, ali i carinici bilježe sve veći uspjeh.

“Samo prošle godine hrvatska policija i carina su zaplijenili nešto preko 175 tona različitih oblika duhanskih prerađevina. To ne uključuje cigarete. Zapljena cigareta samo prošle godine je bila nešto više od 22 milijuna komada. Ako sve to skupa konsolidiramo u neki novčani izričaj, onda bi iznos uskraćenih davanja u svakom slučaju bio oko 250 milijuna kuna, samo iz perspektive RH”, govori ravnatelj Carinske uprave.

A upravo je sprječavanje krijumčarenja duhanskih proizvoda prvotna misija carinske službe. Na tim poslovima radi 200 službenika, službeni psi, a koristi se i visoka tehnologija. Sve kako bi se onima s lošim namjerama stalo na kraj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!