Zaštita potrošača zbog eura: Kupci na licu mjesta trebaju provjeriti račune

Vijesti 18. kol 202212:09 > 12:16
Izvor: N1

Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača govorila je za N1 Studio uživo o tajnim kupcima koji će kontrolirati dvojno iskazivanje cijena.

Tajni kupci će, kako objašnjava Knežević, početkom idućeg tjedna krenuti u kontrolu cijena. Prvo će popisivati samo cijene u kunama. Od 5. rujna kreće popisivanje dvojne cijene.

vezana vijest

Imaju listu od 55 proizvoda koje moraju popisati. “Svaki mjesec kod istog trgovca isti proizvod. Ovaj mjesec određujemo koji ćemo proizvod pratiti”, kaže.

Komentirala je i povećanja cijena i rekla da se cijena ulja, koju su pratili, u manje od godinu dana povećala 100 posto.

Preračunavanje cijena u eure

Tečaj je određen i svaka cijena u kunama se mora dijeliti s tim tečajem i zaokružiti na dvije znamenke. “Ako je veće od pet zaokružuje se na višu znamenku, ako ja manje od pet onda se zaokružuje na niže”.

Smatra da se kasno krenulo sa svim pripremama. Nema dovoljno informacija, očekuju se problemi.

“Potrošači su jako loše informirani, ali nisu ni trgovci bolje. Ne znaju kako trebaju formirati cijene, malo je informacija”, tvrdi.

Dodaje da se očekuje podizanje cijena zbog uvođenja eura, iako se to, navodi, ne smije prema Etičkom kodesku i Zakonu o uvođenju eura. To se događalo i u drugim državama, kaže.

Na licu mjesta treba provjeriti račune, potrošači imaju pravo vratiti i reklamirati proizvod, poručuje Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

Kao još jedan od problema navodi kako prodajna mjesta u ruralnim područjima vjerojatno neće imati dovoljnu količinu sitnih novaca pa će vraćati u kunama, što će onda građani morati mijenjati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar