Zašto je u javnom interesu donijeti novi Zakon o elektroničkim medijima?

Vijesti 18. ožu 202110:29 > 11:071 komentar
Izvor: N1

Zašto je u javnom interesu donijeti novi Zakon o elektroničkim medijima u Hrvatskoj? Komentar našega Hrvoja Krešića.

Zato da bi se građanima i građankama Republike Hrvatske omogućila što je moguće viša razina medijskog pluralizma, odnosno načina na koji mogu doći do informacija koje su im važne za svakodnevnicu i donošenje odluka, kao i onome što se događa u proteklih godinu dana na javnozdravstvenom planu, pa i političkom.

VEZANE VIJESTI

Kako bi građani imali mogućnost izbora, nužno ju je omogućti, stvoriti, nužno je omogućiti konkurenciju na tržištu, a upitno je koliko je to u ovom trenutku moguće, odnosno može li biti još bolje.

Postojeći zakon, naime, zabranjuje vertikalnu integraciju, odnosno zabranjuje da tvrtke imaju i sadržaj i distribuciju u svom portfelju, odnosno u svojoj ponudi. To je rijetkost, gotovo pa iznimka, na razini Europske unije i to bi se, ima već dugo vremena, trebalo uskladiti s europskim zakonodavstvom, no to se još ne događa.

Zakon jest u drugom čitanju, ali cijela ta procedura jako dugo traje i teško se oteti dojmu da se po tko zna koji put u Hrvatskoj traži način da se iz političke perspektive zadrži određene poluge moći, poluge kontrole nad medijskim tržištem.

Više u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar