Zašto se Vladine mjere za ublažavanje primjenjuju tek od 1. travnja?

Vijesti 17. velj 202209:51 > 14:19 1 komentar
N1

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju gostovao je u Novom danu i komentirao paket mjera za ublažavanje rasta cijena zbog poskupljenja energenata.

Upitan zašto se Vladine mjere primjenjuju tek od 1. travnja, a ne, primjerice, od 1. ožujka, Savić je rekao da se trebalo ostaviti vremena za primjenu.

“Treba dati malo vremena i trgovcima i gospodarstvu da se pripreme, ali i promjenama zakona da se izglasaju u Saboru”, rekao je Savić.

“Morali smo napraviti sveobuhvatan paket, kakve će biti cijene struje, plina, koga pogađa i napraviti sveobuvatni paket koji odgovara na sva najvažnija pitanja. Meni je drago što su ovakav paket pozdravili svi. Imali smo sastanak s gospodarsko-socijalnim partnerima i vidjeli da potpora dolazi i od sindikata i od građana i da moramo napraviti pripreme da bismo spremno dočekali 1. travnja”, rekao je Savić.

“Cijena plina za kućanstva od sredine prošle godine od travnja nije se dirala, Hrvatska i Mađarska jedine su dvije zemlje u Europskoj uniji gdje promjene nije bilo. Sadašnje promjene i procjene govore da bi pod sadašnjim okolnostima cijena plina mogla porasti do 79 posto. To smo spriječili mjerama”, rekao je Savić.

Na pitanje našega gledatelja, hoće li se jednokratna pomoć umirovljenicima oduzeti zbog ovrhe, Savić je rekao da razmišljaju o svim osjetljivim skupinama i da će to biti riješeno.

“Sva ta otvorena pitanja su poznata Ministarstvu rada, riješit će se zakonodavnim aktima, da se ne bi dogodilo da ti ljudi budu u neznanju. Ta pitanja postoje, riješit će se poput raznoraznih drugih koja su se riješila u covid-krizi. Osjetljivi smo na ovakva osjetljiva pitanja”, rekao je.

“Ove mjere sigurno će biti uspješne, jer utječu na ublažavanje stope rasta. One izravno utječu na cijene. Ono na što ne možemo utjecati su tržišne okolnosti, koje su dovele do ovakve situacije, ali ovim mjerama ćemo sigurno doprinijeti promjeni”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare