Zašto trgovci sve više odustaju od akcijskih prodaja?

Vijesti 08. pro 202212:09 0 komentara
Sanjin Strukic / Pixsell / ilustracija

Predsjednik Udruženja trgovina pri HGK, Ivica Katavić govorio je o inflaciji i trgovačkoj košarici za blagdane.

Katavić kaže kako je u posljednjih godinu dana porasla stopa inflacije i kako je došlo do poskupljenja ui fazi proizvodnje, nabave repromaterijala i da je takvo stanje u cijelom svijetu, ne samo u Hrvatskoj.

Na komentar da su poskupljenja u nekim slučajevima jako velika i na pitanje mogu li trgovci smanjiti svoje marže kako bi određeni artikli imali manju cijenu Katavić napominje da trgovačke marže nisu velike.

VEZANA VIJEST

“Prostor se može naći tijekom nekih akcija. No i tada su nama ruke zavezane jer su akcije ograničene. Naime cijena proizvoda tijekom akcije mora biti manja od cijene u posljednjih 30 dana, a zbog inflacije to onda i nama preskupo pa i mi odustajemo od akcija. Naravno, najviše gube kupci”, kaže Katavić.

O blagdanskim košaricama kaže da će financijski pokazatelji biti pozitivni.

“No s obzirom na to da je inflacija sad na nekih 20 posto u odnosu na prošlu godinu moramo shvatiti kako to utječe na cijenu proizvoda i potrošnju. Mislim da će se smanjiti blagdanska košara. Potrošnja će u odnosu na prošlu godinu biti 15-20 posto veća, ali će košarica količinski biti manja”, kaže Katavić i dodaje da će sve drugo biti poražavajuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!