Korlaet: 300 milijuna eura obveznica iz 2007. za sanaciju mreže netragom nestalo

Vijesti 29. ruj 202108:30 > 11:39
N1 / Mirela Bačić, Ilustracija

Naša reporterka Ivana Kopčić javlja da je završena sanacije rupe na Selskoj cesti u Zagrebu. Cijevi su zamijenjene, rupa je zatrpana i službe trenutno čiste ulice i obavljaju se završni radovi. Prije puštanja u promet, potrebno je izvesti još dva ili tri sloja asfalta.

“Bila je mirna noć. Cijev je popravljena, rupa zatrpana i sad su na terenu radnici zagrebačkih cesta koji popravljaju cestu. Sve bi trebalo bi biti završeno do petka navečer”, rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Istaknuo je da u nedjelju bilo 19 prijava šteta, a jučer pet.

Korlaet je rekao i kako su građani sjeverno od Ilice dobili vodu, ali i da postoji rizik od ponovnog pucanja cijevi.

“Rizik od ponovnog puknuća postoji. Magistralni vod je trasiran 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, već je penzioner. Zagreb ima 3500 km vodovodne mreže. Svake godine se mijenja oko 2 posto ili oko 70 kilometara cijevi. Zvuči puno, ali nije baš puno. Mislimo taj postotak povećati. Što se tiče dugoročnog plana, mislimo prijeći na hidraulični sustav. To je projekt koji se odvija kroz nekoliko desetaka godina”, govori Korlaet.

N1

Zagreb ulaže u održavanje vodoopskrbne mreže. Kako je moguće da se događaju ovakve stvari poput pucanja cijevi na Selskoj?

“Što reći? Bivša administracija nije gospodarila novcem u maniri dobrog gospodara. Ova vlast će se ponašati odgovorno i savjesno, prekidamo s konceptima koji su vrijedili do sada”, kaže Korlaet.

Na pitanje što se dogodilo s novcem koji je 2007. stigao od prodaje obveznica, a koji je trebao biti korišten upravo za ovakve situacije, Korlaet kaže: “Obveznice od 300 milijna eura uz pomoć kojih je trebalo sanirati vodoopskrbnu, kanalizacijsku i plinsku mrežu su netragom nestale. Mi moramo to revidirati i početi koristiti EU fonodve.  Mislimo aplicirati na NPOO kroz koji bi sanirali vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Kanalizacija je isto veliki problem. Ima 54 tisuće slivnika u Zagrebu, ViO me uvjerava da se svi jednom godišnje pregledaju i odštopaju. Pozivam građane da prijave sve što je zaštopano, ViO će izaći na teren.”

Promet

Korlaet kaže kako suosjeća s građanima na koje utječu prometne gužve koje su nastale zbog puknuća cijevi.

“Selska je jedna od žila kucavica, i čak kad je u funkciji nastaju čepovi. A tek sad kad nije, suosjećam s građanima koji putuju na posao. Pokušajte ostati mirni još koji dan. Donji dio će biti otvoren još danas navečer, a ovaj gornji dio u petak navečer. Promet je zaista rak-rana Zagreba, kao i gospodarenje otpadaom, Mislimo se pozabaviti prometom”, govori.

Kratko se osvrnuo i na današnji sastanak gradonačelnika Tomislava Tomaševića s ministrom Tomislavom Ćorićem.

“Ministar isto živi u ovom gradu, ovo je središte Hrvatske u kojem živi četvrtina građana, sigurno se to tiče i njega i Vlade i države”, kaže Korlaet.

Prijava štete

“Štete se mogu i dalje prijavljivati, nema roka, nema ograničenja, polica osiguranja postoji i svi mogu biti mirni da će biti obeštećeni”, rekao je Korlaet.

Sanacija magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda je završena i većina kućanstava dobila je vodu. Potpuna normalizacija cijelog sustava očekuje se danas.

Selska cesta, na dijelu od Ozaljske do Krapinske, za sav promet bit će zatvorena do ponedjeljka.

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja posljepodne će se sastati ministar Tomislav Ćorić i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima. Razgovarat će o daljnjoj modernizaciji vodoopskrbne mreže u gradu.

Jučerašnje puknuće je drugo puknuće na Selskoj cesti u tri dana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare