Zatvorenik tužio Hrvatsku zbog loših uvjeta u zatvoru. Dobit će veliku odštetu

Vijesti 06. ožu 202314:38 0 komentara
N1

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) dosudio je naknadu od 12.200 eura hrvatskom zatvoreniku koji je tvrdio da mu su prava povrijeđena neodgovarajućim zatvorskim uvjetima i prekomjernim trajanjem postupka u kojem je zbog zatvorskih uvjeta potraživao naknadu štete.

Razmatrajući činjenice ovog predmeta ESLJP je primijenio raniju praksu te je ponovio da je nedostatak prostora u zatvorskoj ćeliji osobito bitan uvjet pri utvrđivanju jesu li uvjeti bili ponižavajući s aspekta Konvencije konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Utvrdio je da je podnositelju zahtjeva povrijeđen članak Konvencije u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog petomjesečnog boravka u neodgovarajućim uvjetima u zatvorima u Zagrebu i Varaždinu.

Sud je utvrdio i da je podnositelju povrijeđeno pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka radi naknade štete zbog neodgovarajućih uvjeta u kojima je bio tijekom izdržavanja kazne zatvora od preko deset godina.

Također je utvrdio povredu prava na učinkovito pravno sredstvo “zbog toga što je inače učinkovito pravno sredstvo (tužba radi naknade štete) u konkretnim okolnostima predmeta podnositelja bilo neučinkovito sredstvo upravo zbog prekomjernog trajanja postupka”, izvijestio je ured hrvatske predstavnice pred ESLJP-om.

Uz 12.200 eura naknade za nematerijalnu štetu podnositelju je, konačnom presudom, dosuđeno i 250 eura naknade za izdatke i troškove postupka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!