Zaustavljena proizvodnja u Brodosplitu zbog blokade ruske banke

Vijesti 01. tra 202211:58 > 12:41 1 komentar
Milan Sabic / Pixsell

Brodosplit je privremeno zaustavio brodograđevnu djelatnost jer mu je prekinut dotok financiranja, s obzirom na to da je VTB banka, koja ga kreditira, u ruskom vlasništvu i pod sankcijama. Tako je 1500 radnika dobilo obavijest da ne dođu na posao, a u škveru ih je tek oko 200 koji rade na projektima koji ne smiju stati.

Proizvodnja je stala, rekao je za N1 i glasnogovornik Brodosplita Josip Jurišić.

“Radnici su na mjerama skraćenog radnog vremena. Nadamo se da će se situacija riješiti narednih dana, da završimo projekte. Mi projekte financiramo iz kredita VTB banke, a zbog sankcija su stale isplate, sve kreditne tranše, a vlastita sredstva smo potrošili. Zato smo uveli ovu privremenu mjeru i radnike poslali doma. Nadam se do ponedjeljka”, kaže.

Od države očekuju da im HBOR refinancira kredit.

O situaciji se oglasio i šef Brodosplita Tomislav Debeljak.

Debeljak: Viša sila koja se može riješiti samo političkim putem

“Zalomilo se da smo kredit dobili od VTB banke sa sjedištem u Frankfurtu, ali u vlasništvu VTB Rusija. Došle su sankcije i realizacija tih kredita je blokirana, oni više ne mogu isplaćivati”, objasnio je Večernjem listu Tomislav Debeljak, predsjednik uprave DIV grupe za Večernji.hr situaciju u kojoj se našao splitski škver.

“To je viša sila koja se može riješiti samo političkim putem na način da kreditiranje preuzme državna banka kao HBOR, koja u svim brodograđevnim državama financira izgradnju brodova. Mi smo tražeći sredstva morali izaći izvan hrvatskih granica, mada to nismo htjeli i sada nam se to obilo o glavu. Kada nemate novaca za dalje financirati gradnju, ja ne mogu tjerati radnike i kooperante da rade, a ne znam iz kojih ću ih izvora platiti. Zato smo zaustavili proizvodnju. Trebamo prvo riješiti financiranje”, kaže Tomislav Debeljak koji rješenje vidi da kredit preuzme HBOR.

Kaže da je kontaktirao i Vladu RH i HBOR te očekuje kako će problem riješiti. U Brodosplitu su četiri aktivna projekta, među kojima su i ophodni brodovi za MORH. Debeljak se nada kako ova obustava neće dugo trajati niti se odraziti na ugovorene rokove.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare