Zbog prijetnje tužbom Andre Vlahušića emisija lokalne TV opet cenzurirana

Vijesti 11. svi 202121:19 0 komentara
andro vlahušić
N1, Ilustracija

Nakon što je prije šest dana emitirala izbornu emisiju „Libertas Duel“ u cenzuriranom izdanju, jer je jedan od sudionika, bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, putem odvjetnika tražio zabranu emitiranja, lokalna Libertas Televizija iz Dubrovnika u utorak je emitirala još jednu cenzuriranu emisiju, radi istog razloga.

Da će se to dogoditi najavio je ranije u utorak na društvenoj mreži Facebook HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Mato Franković, koji je u emisiji sudjelovao u sučeljavanju s Vlahušićem.

„Danas su me iz Libertas televizije obavijestili kako će nažalost zbog Vlahušićevih prijetnji tužbom morati biti cenzuriran dio emisije koji se odnosi na iznošenje istine o tome kako je gospodin Vlahušić prvi gradonačelnik u višestoljetnoj dubrovačkoj povijesti pravomoćno osuđen za zloporabu položaja i ovlasti gradonačelnika bit će cenzuriran jer je rehabilitacijski period prošao. Rehabilitacijski period može proći, ali istina i mrlja na obrazu ne može. Onaj tko se bori cenzurom od istine ne može pobjeći jer istinu može vidjeti svaki dan u ogledalu“, objavio je Franković.

To je drugi slučaj cenzure emisije na Libertas televiziji, nakon što je cenzurirana emisija „Libertas Duel“ u kojoj se s Vlahušićem (politička platforma „Dubrovnik – naš Grad“) sučelio kandidat stranke Srđ je Grad Đuro Capor. Na kraju snimanja emisije Vlahušić je voditelju u studiju Matku Saltariću zaprijetio tužbom.

„Matko, imaš ogroman problem, ja ti ne mogu pomoći. Ukoliko izađe ova emisija, imaš apsolutno sudsku tužbu. Ja nisam pravomoćno osuđena osoba. Ja sam osoba čista k’o dijete anđeo nebesko“, rekao je Vlahušić, a ta se njegova izjava može vidjeti na portalu Libertas televizije. Vlahušić je preko odvjetničkog ureda tražio zabranu emitiranja emisije, pozivajući se na nastupljenu rehabilitaciju u vezi s presudom u slučaju Šipan. Emisija je ipak emitirana, ali sa cenzuriranim dijelovima, odnosno ugašenim tonom na mjestima gdje je Capor, kako tvrdi Vlahušićev odvjetnik, ‘iznosio neistine’.

Capor je na konferenciji za novinare prije emitiranja izjavio da to što je netko rehabilitiran ili može dobiti potvrdu od nekažnjavanju ne znači da je njegov prekršaj ili afera zabranjena tema. „Zar ćemo s Interneta ukloniti sve članke o Vlahušićevoj aferi? Taj mehanizam koristi se za ušutkavanje političkih protivnika. Riječ je o cenzuri, ušutkavanju protukandidata i opstruiranja demokratskog procesa“, rekao je tada Capor. Poručio je kako je svatko tko se kandidirao podložan preispitivanju svojih djela i postupaka.

Vlahušićevo ponašanje oštro je osudilo i Hrvatsko novinarsko društvo, koje smatra da javni interes uvijek mora biti na prvome mjestu i da građani imaju pravo znati sve o osobama koje se kandidiraju za visoke, odgovorne dužnosti pa i to da je neka osoba bila osuđena i rehabilitirana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!