Zbog pronađene bombe evakuira se dio hrvatskog otoka, građani će dobiti SMS: “Da me ne bi streslo!”

Vijesti 13. ožu 202419:30 0 komentara

Zbog vađenja zaostale bombe iz 2. svjetskog rata, evakuira se dio Lošinja i prekrasne uvale Čikat.

Gotovo 80 godina ležala je na dnu mora, skrivena od pogleda…

Sve dok nedavno nije pronađena! Otkriće protubrodske mine velike razorne moći i najava njene neutralizacije stanovnike Malog Lošinja nije previše uzbudila.

Hahaha, molim te! Samo da mi katamaran ide u 6 ujutro da mi ne zaustavi njega…

Nije, nije me strah jer ne živimo tu oko mora nego smo tamo negdje u brdima.

Ja putujem sutra ujutro s katamaranom! Da me ne bi streslo!

Mislim da će oni to pravilno napraviti. Znači da će je izvući iz ove uvale koja već je i tamo će to deaktivirati…

Gospođa je u pravu, to je plan. “Ona će se raditi na način da se ona mora podizati s dna do određene dubine, nakon sigurnosnih sastanaka zbog sigurnosti ronitelja se dovuče na određenu dubinu prema mjestu uništenja”, objasnio nam je Nenad Krasny, zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije.

“Sama po svojoj lokaciji i svojim karakteristikama je zapravo veliki rizik jer u konačnici ona je ipak živa”, tvrdi Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost pri policiji.

Pa se ništa ne prepušta slučaju. Na ovom zahtjevnom zadatku radit će osamdesetak pripadnika MUP-a.

“Imamo ograničenja na kopnu, imamo ograničenja plovidbe na moru i sutra tijekom dana ograničenje zabrane letenje, takozvana no flight zona koja će biti ujutro od 5 sati uspostavljena”, dodaje Gašpert.

Akcija u uvali Čikat počinje već večeras. U crvenoj će se zoni evakuirati radnici jednog hotela, a ugostitelji objekti bit će zatvoreni.

“Prije nego što započne evakuacija svi građani Malog Lošinja, isto tako i svi gosti, dobit će SMS s najavom aktivnosti za sutra i s upozorenjem da se ne približavaju navedenoj zoni odnosno predjelu Čikat”, govori nam gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić.

U žutoj će pak zoni boravak na otvorenome biti ograničen. “U jednom dijelu te zone bit će omogućen redovan promet što bi imalo za značiti da će se sve aktivnosti naših sugrađana, izuzev te zabranjene zone Čikata i Sunčane uvale, odvijati neometano”, dodaje Kučić.

S nadom da će sve proći kako treba građani i gosti mole se razumijevanje i, ne, nema straha za društvo s početka priče – katamaran iz Malog Lošinja sutra će isploviti po redu plovidbe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!