Zbog skandala s tijelima u mrtvačnici Svetog Duha, bolnica diže kaznenu prijavu

Vijesti 28. tra 202320:12 1 komentar

Portal Index objavio je snimku mrtvih tijela na podu mrtvačnice zagrebačke bolnice Sveti Duh, kao i priču da im u bolnici priznaju da se to zna događati jer nemaju dovoljno hladnjaka za preminule osobe. Ravnateljica bolnice nije htjela izaći pred medije, kao ni gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u čijoj je ingerenciji bolnica. Sve je pokušala objasniti glasnogovornica Grada s pričom da se to ne događa na bolničkoj patologiji - tijela je netko izvadio, položio na pod i snimao.

Preminuli na podu bolnice Sveti Duh. Prizor koji šokira pacijente bolnice.

“Pa normalno da ako je istina da nije dobro.”

“Za svaku osudu, za dostojanstvo.”

“To nije okej, ako je tako.Mama je sad bila i bilo je sve okej.”

“Ako su priznali onda kaj vam ja imam pričati. Hvala Bogu da me šokira.”

Index piše da je snimka nastala prije više od dva tjedna i da im bolnica priznaje da imaju nedovoljnih 12 hladnjaka za smještanje tijela pokojnika, kao i da su naručili novih 15. Ministarstvo zdravstva kaže da su im se obratili djelatnici patologije, da nemaju klimu i ventilaciju već dvije godine i da se širi nesnosan smrad.

“To je apsolutno neprihvatljivo što se događa na Svetom Duhu. Primili smo nekoliko predstavki. Ministar Beroš je razgovarao s gradonačelnikom Tomaševićem i ravnateljicom da se otklone nepravilnosti”, kaže državni tajnik Ministarstva zdravstva, HDZ-ov Tomislav Dulibić.

Prozvana ravnateljica Ana-Marija Šimundić, kao i gradonačelnik Tomašević i zamjenici odbili su priču objasniti.

Pred medije staje glasnogovornica Grada. Snimka je autentična, ali… “je moguće da se radi o namjeri, da je netko izvadio tijela iz rashladnih uređaja i tako slikao tijela vani”, govori Dinka Živalj, glasnogovornica Grada Zagreba. Bolnica će podnijeti kaznenu prijavu.

Živalj ne odgovara na pitanje tko smješta ravnateljici.

A priča je došla i do premijera.

“To je pitanje za grad Zagreb, to je gradska bolnica. I za Možemo. To nije u redu s obzirom na podatke koji su izneseni”, kaže Andrej Plenković.

Kada su dvije pacijentice dijelile krevet u sisačkoj bolnici, Plenković nije govorio to je pitanje za HDZ.

Jedina članica Možemo koje je odgovarala na pitanja kaže – stanje u bolnicama posljedica je krpanja. “Posljedice zdravstvene politike kakvu imamo već 20 godina se jednako održavaju na državne, lokalne i županijske bolnice i gdje god taknete vidite da imamo sve gore stanje”, kaže Sandra Benčić.

Sanitarna inspekcija tri puta nenajavljeno je došla u bolnicu. I nije našla ništa sporno. Ravnateljica bolnice dosad je 10 puta anonimno kazneno prijavljena, ali zagrebačka vlast je brani. Baš su joj jučer dodijelili Nagradu grada Zagreba u iznosu od 50 tisuća kuna.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare