Izmjene Zakona o kaznenom postupku posvađale Vrhovni sud i Vladu

Vijesti 10. lip 202219:13 > 19:15 0 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Kazneni suci Vrhovnog suda žale se da ih Ministarstvo pravosuđa sustavno ignorira kad je riječ o izmjenama zakona. Tako je, ističu, bilo i u slučaju Zakona o kaznenom postupku koji je Vlada jučer usvojila i poslala u Sabor. Konačni prijedlog suci su dobili na čitanje prošli četvrtak i to uz rok od tri dana za dostavu primjedbi. Njih imaju puno, ali vremena nije bilo pa su o tome raspravljali na Vrhovnom sudu, gdje su prvi put pustili i medije.

Novi predsjednik Vrhovnog suda, nove metode sudaca. Prvi puta na sjednicu Kaznenog odjela Vrhovnog suda pustili su kamere.

“Cijeli naš sustav treba stabilizirati, a da bi se stabilizirao, treba stabilizirazti propise, a tek onda praksu. A ako imamo to da se temeljni propisi mijenjaju gotovo svakih godinu i pol do dvije, mi stvaramo permanentno stanje nestabilnosti”, kaže šef Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

Na stolu je bio Zakon o kaznenom postupku. Oko njega suci Vrhovnog suda, predstavnici katedri, profesori pravnih fakulteta. Ali pozivu se nije odazvao nitko iz Ministarstva pravosuđa.

“Motiv da obavijestimo o ovom sastanku medije i omogućimo im pristup je upravo taj što je jedna učestala i konstantna praksa, ja ću grubo reći, ignoriranja Vrhovnog suda, u donošenju krucijalnih zakona za rad pravosuđa, čini mi se dosegla svoj vrhunac”, kaže Damir Kos iz Kaznenog odjela Vrhovnog suda.

vezana vijest

Naime, konačni prijedlog Zakona o kaznenom postupku, koji Vlada želi izmijeniti, na adresu suda stigao je tek prošlog četvrtka. Uz naznačen rok od tri dana za očitovanje i dostavu primjedbi. Bez prave javne rasprave i uključivanja struke, navode.

“Iščitavam obezvrjeđivanje struke, iščitavam obezvrjeđivanje teorije i iščitavam političku aktivnost koja se želi dopasti biračima”, kaže sudac Vrhovnog suda Marin Mrčela.

Osim načina na koji se izmjene žele uvesti, sporan im je i sam njihov sadržaj. Vlada želi spriječiti da drugostupanjski sudovi više puta vraćaju presude na prvi stupanj. Ubuduće bi to mogli učiniti jednom, a ako smatraju da presudu ipak treba ukinuti i drugi put, to neće biti moguće. Morat će zakazati raspravu i sami donijeti odluku.

“Gledajte, mi svi želimo ubrzanje postupka, tu nema nikakve dvojbe. Međutim, ovo što se predlaže neće dovesti do ubrzavanja nego će dovesti do odugovlačenja, a osim toga da će se narušavati temeljna prava okrivljenika u kaznenom postupku”, govori Mrčela.

“Radi se o krucijalnoj izmjeni koju pozdravljam zato što sam zadnje dvije godine govorila da bi trebalo dati mogućnost drugostupanjskim sudovima da provedu raspravu i na taj način donesu presudu, a ne da se beskonačno ukidaju predmeti. Međutim, ovo što je sada napravljeno je pogrešno. Način na koji je to provedeno je pogrešno, rezultati neće biti dobri. Dovodi se u pitanje ustavnost ovog zakona i rješenje”, kaže profesorica Zlata Đurđević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Predsjednik kaznenog odjela Vrhovnog suda kaže da je ovakvo rješenje djelo lošeg učenika koji ga je loše prepisao od nekog drugog. Dio koji se tiče održavanja rasprava na drugostupanjskim sudovima, kaže, prepisan je iz starog Zakona o kaznenom postupku i onom o parničnom postupku.

“Kad sam jučer na teletekstu pročitao da je tekst Vlada prihvatila, bilo mi je jasno da iz Ministarstva neće biti nikoga”, kaže Kos.

Svoje će nezadovoljstvo suci i profesori uobličiti u prijedlog koji će poslati Sabor, a u kojem će apelirati da zastupnici ovakav prijedlog ne usvoje.

Zastupnici HDZ-a danas na tu najavu nisu bili spremni reagirati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!