Zbogom gužvama u Zagrebu: Tomašević za sljedeću godinu obećava važne promjene u prometu

Vijesti 25. stu 202319:48 0 komentara

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević bio je gost Dnevnika N1 televizije gdje je s Igorom Bobićem razgovarao o nadolazećim izborima i aktualnostima u gradu Zagrebu, ali i planovima za nadolazeću godinu.

“Ne dajem sam sebi ocjene, one će doći na kraju mandata. U prve dvije godine se ne mogu riješiti svi problemi. U drugoj polovici mandata će većina toga doći u realizaciju i na naplatu. Ovaj smo tjedan imali najveće povećanje kreditnog rejtinga u zadnje dvije i pol godine. To je impresivno, i zato i jesmo u stanju ići u sva ta kapitalna ulaganja. Do kraja ove godine ćemo otvoriti 4 vrtića, u sljedećoj godini njih još 10. Nama je novac od mjere roditelj-odgojitelj potreban za ulaganje u izgradnju dječjh vrtića i zapošljavanje dodatnog kadra. Samo smo ove godine zaposlili dodatnih 450 ljudi u gradskim vrtićima. Želimo da sva djeca u ovom gradu imaju univerzalnu dostupnost vrtićima do kraja našeg mandata”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Tomašević navodi da Zagreb ima proračun za sljedeću godinu, 6 puta povećanje kreditnog rejtinga, proračun koji je na 4. razini, te jedan od najtransparentnijih proračuna u Hrvatskoj.

“Sve to radimo u suradnji s pročelnikom ureda za financije. Potpuno je irelevantno tko je pročelnik i je li pročelnik v.d. ili nije. Smanjili smo broj ureda jer smo smanjili broj rukovodećeg kvadra. Brojka se smanjila za oko 200 ljudi, ali nužno je zapošljavati i nove ljude. Sve ono što smo obećali da ćemo raditi, radimo. Grad Zagreb je imao više svojih ministarstava nego Vlada. Rekli smo da ćemo to smanjiti i smanjili smo. Ove ćemo godine povući 5 puta više novca iz EU fondova, oko 150 milijuna više nego 2019. Kad se otvarao rotor grad Zagreb je dobio 30 milijuna eura”, rekao je te je dodao: “Sljedeće godine ćemo imati automatsko upravljanje prometom gdje ćemo na 100 semaforiziranih raskrižja uključiti automatsko upravljanje. Time ćemo znatno povećati protočnost na tim raskrižjima. To je četvrtina raskrižja u gradu Zagrebu i to će koštati oko 10 milijuna eura. Što se tiče prometa, sljedeće ćemo godine izgraditi dvije tramvajske pruge, u Heinzelovoj i Sarajevskoj ulici. Dvadeset godina nije izgrađen ni metar tramvajske pruge. Kupili smo autobuse i tramvaje iz EU fondova i kupit ćemo ih još. Idemo i na produžetak Branimirove kako bi se riješile gužve u Sesvetama”, rekao je.

Tomašević se dotaknuo i problematike Jakuševca.

“Jakuševec je jedan od ključnih problema grada Zagreba. Čim sam shvatio da to nećemo moći napraviti u ovom mandatu rekao sam zašto. Pravila su se promijenila nakon izbora. Prioritet nam je zatvaranje kompostane na Jakuševcu. Grad Zagreb to ne može sam bez Vlade. Nema šanse da se udružimo s HDZ-om. Mislim da ćemo najbolje proći u Zagrebu i da ćemo ostvariti znatno bolji rezultat nego na prošlim izborima. Što se tiče točkastih koalicija, vidjet ćemo hoće li do nje doći u nekim izbornim jedinicama”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!