Zašto odlazi Zdravko Marić?

Vijesti 06. srp 202208:31 > 11:02 komentar
N1

Donosimo jutarnju analizu našeg Ivana Hrstića.

Ministar financija, Zdravko Marić, dao je naslutiti u izjavi iz lipnja da je on svoju dionicu odradio. Može reći da je odradio najvažniji dio posla prema ulasku u eurozonu, ali odlazi na vrhuncu globalne krize, baš kao što je i Ivo Sanader otišao kad je državi najviše trebao. U tom trenutku doista je bio veliki šok i nismo znali koje će se afere otvoriti.

U slučaju Zdravka Marića ne očekujemo nikakav veliki teret. Svaki potez svakog ministra je od početka bio pod povećalom, a on je jedan od tri najdugovječnija ministra, jedan od tri koje je Plenković naslijedio od vlade Tihomira Oreškovića, ostaju još Tomo Medved i Oleg Butković. U tom je trenutku Marić bio čovjek koji je nestranački, koji je svojim radom zaslužio poziciju.

Uvijek ga je pratila stigma čovjeka kojeg je u Vladu lansirao u tom trenutku glavni gazda hrvatskog gospodarstva, Ivica Todorić, a i danas je uvriježen stav da je on taj koji ga je delegirao ili u najmanju ruku nominirao za mjesto u Vladi, ali nema spora da se radi o sposobnom čovjeku koji je svoju poziciju zaslužio.

Za njega vrijedi da je u dobroj mjeri ipak bio omiljen, prema novinarima je jedan od najsusretljivijih ljudi u Vladi, uvijek dobro raspoložen, ponekad spreman udaviti nas dugim odgovorima, ali uvijek susretljiv.

Nije nam rekao zašto odlazi, ali nazire se da sasvim sigurno ne uživa u tome što je svaki dio njegovog privatnog života pod povećalom, a svaka se greška umnožava. Želi svoj privatni život držati u sjeni, a sasvim je sigurno on osoba koja može naći posao koji je daleko bolje plaćen i s više beneficija, a da ga pritom nitko neće propitivati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.