Zelena akcija: Umjesto organiziranog kaosa održivo gospodarenje otpadom

Vijesti 22. tra 202114:52 0 komentara
Marin Tironi/PIXSELL

Zelena akcija poručila je u četvrtak, u povodu Dana planeta Zemlje, da Zagrebu umjesto organiziranog kaosa u kojem profitiraju privilegirani treba uređen i održiv sustav gospodarenja otpadom, te nužne promijene koje građani imaju priliku izabrati na svibanjskim izborima.

U povodu Dana planeta Zemlje pred odlagalištem otpada Jakuševec Zelena akcija je s udrugama UZOR i Pravo na grad organizirala prosvjed kako bi ukazala na nagomilane probleme u sustavu gospodarenja otpadom.

Udruge su simbolično predstavile “skupocjeni parfem neugodnog mirisa iz srca Jakuševca, kojeg proizvodi i puni Zagreb – europska prijestolnica smeća”, čiji su sastojci kaotično sakupljanje i neredovit odvoz otpada, skupi i nepravedni računi, loša infrastruktura, požari, privatizacija i namještanje poslova.

“Nered u gospodarenju otpadom rezultat je dugogodišnje politike lažnih rješenja, obmanjivanja javnosti te podilaženja interesima pojedinaca koji se bogate na kaosu sa smećem. Stanovnici Zagreba ne žele živjeti u europskoj prijestolnici smeća, što su i pokazali na prošlogodišnjem masovnom prosvjedu na Trgu bana Jelačića”, poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Udruge su najavile da će parfem poslati kandidatima na predstojećim izborima s pitanjima o rješenjima, a odgovore će potom objaviti kako bi građani lakše odlučili kakvu politiku gospodarenja otpadom žele.

“Zagrebu treba održiv sustav smanjenja i ponovne uporabe otpada, kvalitetno odvojeno prikupljanje te manji reciklažni centri za iskorištavanje otpada kao vrijedne sirovine, a ne kao smeća za bacanje i spaljivanje, što je uporno forsirala dosadašnja neodgovorna vlast”, kaže Košak.

Ustvrdio je da je zagrebačka vlast, predvođena pokojnim gradonačelnikom Milanom Bandićem, godinama prolongirala zatvaranje odlagališta Jakuševec te kreirala neadekvatan način prikupljanja i naplate otpada koji rezultira zatrpanim kontejnerima.

To se, smatra koristi kao alibi za štetne ugovore s tvrtkama koje masno profitiraju, umjesto da Grad zaradi na otpadu, a građane nagradi za odgovorno ponašanje,

Branka Genzić Horvat iz udruge UZOR upozorila je da postojeći Plan gospodarenja otpadom ne donosi prioritetne mjere propisane EU direktivama, već megacentar za smeće u Resniku, koji će postati novi Jakuševec za smeće iz Zagreba i Zagrebačke županije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!