Zelena akcija upozorava: Termoelektrana u Plominu ‘spalila’ 127 milijuna eura

Klimatske promjene 12. srp 202212:12 > 12:15
Foto: Zelena akcija

Aktivisti Zelene akcije zatražili su u utorak ispred Hrvatske elektroprivrede (HEP) zatvaranje termoelektrane (TE) Plomin 2 u idućih nekoliko godina, jer je u samo posljednje četiri godine HEP imao trošak od čak 127 milijuna eura zbog emisija ugljičnog dioksida (CO2) iz te elektrane.

Priopćili su da su postavili su transparent s natpisom “127 milijuna eura u dim ili u čistu energiju?“ te maketu TE Plomin 2 iz koje je izlazio dim i solarni panel.

Tih 127 milijuna eura samo su trošak emisija CO2, na što dolaze svi ostali standardni troškovi rada elektrane.

“Da je HEP taj novac uložio u solarne elektrane i vjetroelektrane, ove godine bi proizveo električnu energiju dovoljnu za opskrbu čak 66.000 kućanstava. I taj se trošak emisija svake godine dodatno i ubrzano povećava”, upozorio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Foto: Zelena akcija

Za usporedbu, da HEP taj novac redovito ulaže u čistu energiju, umjesto plaćanja rastuće cijene emisija, iduće godine bi samo od toga mogao opskrbiti više od 80.000 kućanstava, a naredne čak preko 100.000, uz kontinuirani porast.

Istaknuo i kako su TE na ugljen štetne za okoliš, klimu i ljudsko zdravlje, a uz to i neisplative. “HEP treba pripremiti plan zatvaranja TE Plomin 2 u idućih nekoliko godina, a tu energiju treba nadomjestiti iz obnovljivih izvora te osigurati nova radna mjesta za radnike iz TE”, poručio je.

PROČITAJTE JOŠ

Prema Europskom sustavu trgovanja emisijama, zagađivači poput teške industrije i elektrana na ugljen dužni su nabaviti emisijske jedinice za pokriće emisija na godišnjoj razini. Operaterima je potrebna jedna emisijska jedinica za svaku ispuštenu tonu CO2, a nabavljaju ih na dražbama.

“Cijene emisija CO2 posljednjih godina kontinuirano rastu. Zbog toga je izgledno da će trošak za HEP biti još viši od prošlogodišnjeg rekorda od preko 50 milijuna eura”, pojasnio je.

Ispada da će TE Plomin 2 čak 20 do 30 posto proizvedene električne energije trebati prodati po tržišnim cijenama kako bi pokrio ovogodišnje troškove emisija. Tu treba pribrojiti i ostale operativne troškove, primjerice ugljena, čija je cijena lani bila dvostruko viša no godinu ranije.

“Uz takav tempo porasta cijena emisija CO2 i ugljena, dugoročno održavanje te termoelektrane u pogonu je čista ludost i doslovno spaljivanje novca. Neprihvatljivo je da premijer najavljuje zatvaranje Plomina 2 tek 2033. godine“, naglasio je.

Foto: Zelena akcija

Proljetos je Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) objavio dugo iščekivani posebni izvještaj navodeći kako već sada svjedočimo promjenama klime koje su znanstvenici očekivali tek krajuem stoljeća. Potrebna je ambicioznija akcija u svrhu rješavanja klimatskih promjena, poručio je Ivčić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar