Željko Klaus izabran za predsjednika Sindikata EKN-a

Vijesti 14. lis 202212:37 0 komentara
Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Završena je 10. Konvencija Sindikata energije, kemije i nemetala Hrvatske (EKN), udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), gdje je jednoglasno, na četverogodišnji mandat, izabran Željko Klaus, kao i članovi, Glavnog, Izvršnog i Kontrolnog odbora te Statutarne komisije.

Na Konvenciji su prisustvovali opunomoćenici EKN-a iz cijele Hrvatske, predsjedništvo SSSH, inozemni gosti i predstavnici poslodavaca Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, Stjepan Adanić, predsjednik Uprave JANAF-a, Davor Žmegač predsjednik Uprave Petrokemije, Zvonimir Novak, predsjednik Uprave Luke Šibenik, Robert Mustač, predsjednik Uprave Messer Croatia Plin, Darko Šlogar, predsjednik Uprave Vetropack straže, Dorian Knapić, direktor Lipik glasa, Renato Habek, direktor Športskog centra Kutina.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, naglasio je da u vrijeme ekonomske krize bogati postaju bogatiji te da je društvu potrebna pravednija raspodjela novca koja bi više uključivala radnike. Hrvatska prosječna i minimalna plaća su i dalje pri dnu europskog prosjeka, te nitko ne smije biti ponosan ako radnici nisu zadovoljni i ne mogu pokriti osnovne životne potrebe u doba inflacije.

VEZANA VIJEST

Predstavljeno je Izvješće o radu u prošlom mandatu kojeg je obilježila pandemija Covid-19 kada je, u dogovoru s poslodavcima, donesena mjerom Skraćivanja radnog vremena kojom se zadržao velik broj radnih mjesta. Kroz cijeli period održano je više od 140 rundi kolektivnih pregovora u različitim tvrtkama, kao i radnički skupovi putem digitalnih platformi i uživo.

Željko Klaus je i za sljedeći mandat najavio neprekidan rad kako bi se što više napravilo za članove Sindikata EKN-a. Pad članstva mora biti zaustavljen učlanjivanjem i mobilizacijom novih članova, posebno u skupini mladih radnika i stranaca koje treba upoznati s radom sindikata. Rat u Ukrajini i energetska kriza predstavljaju veliku nepoznanicu i potencijalnu prijetnju za radna mjesta velikog broja ljudi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!