Glavni odbor SDP-a izbacio Sabu iz stranke i raspustio zagrebačku organizaciju

Vijesti 06. velj 202115:53 > 19:433 komentara
Izvor: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Glavni odbor SDP-a na virtualnoj sjednici izbacio je iz stranke Željka Sabu i time potvrdio prijedlog stranačkog predsjedništva.

Kako je izvijestila predsjednica Glavnog odbora Marija Lugarić, za raspuštanje zagrebačkog vodstva od 92 člana GO, koliko ih je nazočilo videosjednici, glasalo je 65 članova, 18 je bilo ‘protiv’ i 10 ‘suzdržanih dok je za povjerenika u Zagrebu izabran Davor Terzić. Odluka Predsjedništva o isključivanju Sabe iz SDP-a prihvaćena je sa 70 glasova ‘za’, osam ‘protiv’ i četiri ‘suzdržana’. Nakon tih odluka, SDP ide vrlo čist u lokalne izbore, poručila je Lugarić.

“Današnje odluke Glavnog odbora su bile nužne. Raspušteno je vodstvo SDP-a Grada Zagreba, organizacije za koju znamo da nije funkcionirala i da je u jednoj dobroj mjeri bila ogrezla u klijentelizam i oportunizam. Danas je GO tome rekao dosta. Ovu odluku nismo donijeli kako bi rušili nego kako bi gradili novi i bolji SDP s kojim možemo čista obraza i otvorenog srca izaći pred građanke i građane Grada Zagreba i ponuditi im bolja rješenja za njihov grad”, pojasnio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin nakon sjednice.

Pred nama su izuzetno važni lokalni izbori u Zagrebu, istaknuo je, gdje nakon 20 godina vladavini Milana Bandića treba reći dosta, gdje klijentelizmu, korupciji, nepotizmu treba reći dosta. “Zagreb treba osloboditi od ove hobotnice koja ga guši i omogućiti mu da prodiše punim srcima. Korupcija je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj, a SDP je godinama bio i ostat će najveća brana takvoj korupciji u Hrvatskoj. Zato je izuzetno važno da SDP na ove izbore izađe čist”, istaknuo je.

Grbin: Politička odgovornost je daleko šira od kaznene

“Zbog toga smo, na žalost, donijeli i odluku da kolegu Sabu nakon dugo godina isključimo iz SDP-a. Međutim, ni ta odluka nije usmjerena protiv njega osobno nego smo je donijeli zato što se zalažemo za vrijednosti socijaldemokracije, a jedna od temeljnih je poštivanje prava i borba protiv korupcije. Politička odgovornost je daleko šira od kaznene i bilo koje druge odgovornosti”, naglasio je šef SDP-a.

“Ako želimo graditi Hrvatsku u kojoj ‘kaj bi ti štel bit’ nije obrazac ponašanja, u kojoj župan i njegov zamjenik nemaju stanove koje skrivaju od očiju javnosti, u kojoj gradonačelnik ne tjera direktora komunalnog poduzeća da daje poslove HDZ-ovim donatorima, onda moramo krenuti od sebe. Mi u SDP-u imamo snage to učiniti i želimo graditi bolju Hrvatsku, a prvi korak u tome je građenje boljeg SDP-a. Zato je, na žalost, Glavni odbor SDP-a bio prisiljen donijeti ovakvu odluku i kolegu Sabu isključiti iz SDP-a. Kao i u slučaju Grada Zagreba, i ovdje se radi o građenju nečeg novog i boljeg, a to je društvo bez tolerancije na korupciju”, poručio je.

N1

Dodao je da su razlozi za izbacivanje Sabe iz stranke neprihvaćanje odluke Predsjedništva stranke, činjenica da se protiv Sabe vodi kazneni postupak za dva kaznena djela, ali i njegovi stavovi kojima je podržao neka postupanja u HDZ-u, točnije, prikrivanje kaznenih djela i kažnjivog ponašanja ako ga radi tvoj stranački kolega.

U HDZ-u je normalan obrazac ponašanja braniti svog kolegu i kada je prekršio zakon, ali to nije ispravno za društvo. Ako je netko prekršio zakon, treba smoći hrabrosti to reći, prihvatiti i osuditi te pomoći da se takve pojave u budućnosti više ne događaju. To je slika Hrvatske koju ja želim graditi i koju SDP mora stvarati, ističe Grbin.

Neću komentirati Sabinu izjavu da je mojim dolaskom u stranku uvedena diktatura, uzvratio je na novinarski upit. “Mogu samo reći da je stegovni postupak koji je proveden protiv Sabe bio po svim pravilima, dobio je priliku očitovati se i reći o svemu onome što mu se stavlja na teret… Ako se želimo boriti za bolje društvo, onda ne možemo kod sebe tolerirati pojave koje kod drugih osuđujemo”, ustvrdio je.

Zadaća svih je da SDP bude prvi

Navodeći ciljeve SDP-a na lokalnim izborima, Grbin je kazao da očekuje pobjedu u Rijeci, Sisku, Čakovcu, Koprivnici, Jastrebarskom, Vrbovcu, Krapinsko-zagorskoj županiji. To su, rekao je, mjesta gdje je SDP i do sada pobjeđivao i dobivao potporu. “Očekujem veliku potporu birača u Primorsko-goranskoj županiji jer smo tamo pokazali kako radimo kad dobijemo povjerenje građana, ali očekujem odlične rezultate i u Osijeku, zašto ne? I tamo smo pokazali kako možemo raditi kada nam građani daju povjerenje. Očekujem dobar rezultat u Puli, Varaždinu, a očekujem dobar rezultat i u Zagrebu”, najavio je.

Na pitanje ne misli li da će Možemo preskočiti SDP u Zagrebu, uzvratio je da bi bio izuzetno sretan ako bi Možemo bio prvi, a SDP drugi jer je to jamac da će Zagreb nakon 16. svibnja biti bolji grad. “Ali naravno da je zadaća svih nas da SDP bude prvi”, istaknuo je.

“Kada me pitate za Joška Klisovića je li on prepoznatljiv ili nije, ako pogledate sve medijske napise, koliko se o njemu priča zadnjih dana, jasno je da se radi o osobi koja je prepoznatljiva… Uvjeren sam da je to osoba koja svojim iskustvom i znanjem može biti odličan gradonačelnik Zagreba”, smatra Grbin.

Na upit što podrazumijeva pod odgovornošću u slučaju lošijeg rezultata na lokalnim izborima, Grbin je odgovorio da si odgovoran za ono što činiš, za što si predložio i napravio. Ako si preuzeo odgovornost za nešto, a to nisi ispunio, onda za to moraš platiti cijenu, a o tome koja je cijena uspjeha ili neuspjeha, razgovarat ćemo nakon lokalnih izbora, poručio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar