Žena slijedila upute u poruci na mobitelu i ostala bez novca, policija poziva na oprez

Vijesti 23. sij 202415:41 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Pazinska je policija zaprimila prijavu 27-godišnjaka da je računalnom prijevarom oštećen za više stotina eura.

Naime, muškarac i njegova partnerica su 21. siječnja dobili na mobilne uređaje poruku s logom dostavne tvrtke, u kojoj se navodi da je potrebno potvrditi podatke za primitak paketa odabirom poveznice u nastavku poruku. Slijedeći upute, žena je na stranici koja se otvorila upisala podatke partnerove bankovne kartice i uplatila manji iznos za troškove, no umjesto nekoliko eura, s bankovnog računa skinut je iznos od više stotina eura, naveli su iz policije.

Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja, a policija ponovno upozorava građane da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na moguća plaćanje ili se od njih traži poduzimanje radnji koje bi mogle rezultirati gubitkom novca. Ukoliko posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju.

Podsjećamo da je smishing (kombinacija riječi SMS i Phishing – krađa identiteta) oblik prijevare koju prevaranti koriste kako bi dobili pristup vašim osobnim, financijskim ili sigurnosnim podacima putem tekstualnih poruka.

U SMS poruci često se traži da kliknete poveznicu ili nazovete telefonski broj radi potvrde, ažuriranja ili ponovne aktivacije, no ta poveznica vodi do lažne internetske stranice, a telefonski broj pripada prevarantu koji se pretvara da je legitimna tvrtka, priopćila je policija.

Što možete poduzeti?

Prije nego što kliknete na poveznice, privitke ili fotografije koje ste primili u SMS porukama s nepoznatog broja, obavezno provjerite identitet pošiljatelja.

Nemojte se požurivati. Uzmite si vrijeme za odgovarajuće provjere prije nego što odgovorite na poruku.

Nikada ne odgovarajte na SMS poruke koje traže vaš PIN, lozinku za online bankarstvo ili bilo koje druge sigurnosne vjerodajnice.

Ako sumnjate da ste postali žrtva smishinga i ako ste već podijelili bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!