Ženska mreža Hrvatske: Vladin plan za ravnopravnost spolova je sramotan

Vijesti 25. lis 202212:14 1 komentar
Pexels / Photo by Kat Smith

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) ustvrdila je u utorak da je Vladin Nacionalni plan za ravnopravnost spolova sramotan jer pokazuje da Vlada namjerava nastaviti politiku ignoriranja ženskih prava.

“Nakon punih sedam godina u kojima ravnopravnost spolova nije bila politička tema za ovu Vladu, nakon brojnih tragičnih slučajeva ubojstava žena i uskraćivanja medicinske pomoći, Vlada je sačinila sramotan dokument kojim pokazuje da namjerava nastaviti politiku ignoriranja ženskih prava”, izjavila je na konferenciji za novinare koordinatorica ŽMH-a Sanja Juras.

Nacionalni plan ne uvodi praktički nikakve mjere koje bi bile usmjerene na žene i problem ravnopravnosti spolova i nasilja nad ženama. Mjere se tiču jednako muškaraca i žena, poput onih kod poduzetništva, i nisu uopće usmjerene na ravnopravnost spolova.

ŽMH stoga od Vlade traži ozbiljan pristup ravnopravnosti spolova, što je ustavna vrednota, tako da Sabor usvoji nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova. “Tražimo usvajanje nacionalne strategije za sve oblike nasilja nad ženama te konkretne mjere za poboljšanje položaja i prava žena”, poručila je Juras.

Koordinatorica ŽMH-a Bojana Genov ocijenila je da prijedlogom ovakvog dokumenta Vlada krši Zakon o ravnopravnosti spolova. Plan je loš, nedorečen, prepun nedostatnosti, a najgore je što se radi o prevari jer su sredstva za provedbu mjera već potrošena ili su minorna za postizanje ciljeva.

Od 305 milijuna kuna 69 posto već potrošeno 

Genov ističe da se predviđa 305 milijuna kuna za ravnopravnost spolova, no kad se bolje pogleda vidi se da je 69 posto namijenjeno za programe koji ističu ove godine i za koje su sredstva već potrošena.

“Ovaj plan je u potpunosti ‘fake’, njime je Vlada još jednom pokazala da nema nikakvu političku volju da pitanje ravnopravnosti spolova postavi kao važnu temu”, ocijenila je.

Aktivistkinja ŽMH-a Mirjana Kučer rekla je da dva osnovna pitanja kod ženskih prava – pravo na siguran pobačaj i zaštita seksualnog i reproduktivnog zdravlja žena, u planu uopće ne postoje.

“Nema mjera za Romkinje, tek se spominju LGBT osobe koje su u društvu višestruko diskriminirane, o ženama s invaliditetom nema ni riječi. Kod usklađivanja privatnog i poslovnog života nigdje nema ni deklarativnog pozivanja na veći broj vrtića”, kaže Kučer.

Sve ukazuje na to da je dokument donesen samo zato da bi zadovoljila forma, a Vlada se time ponaša neodgovorno prema Hrvatskoj i prema EU, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare