Žgomba: Hrvatskom turizmu dogodilo se jedno neugodno iznenađenje

Ekonomija 11. kol 202208:58 > 11:48 3 komentara
N1

Predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba gostovao je u Novom danu i komentirao ovogodišnju turističku sezonu.

“Kada govorimo o brojkama u obliku broja noćenja i dolazaka, nećemo dostići rekordnu 2019. godinu, ali to i nije cilj te se ne moramo time opterećivati. Međutim, sigurno je da će promet biti iznad 2019., no uvijek je pitanje što će na kraju pokazati bilanca”, rekao je Žgomba.

VEZANE VIJESTI

Kaže da su porasli i troškovi zbog rasta cijena energenata.

“Teško se mi možemo uspoređivati s Grčkom i Turskom. Mi smo u ovom trenutku autodestinacija, dok su oni aviodestinacija. Često se i govori da smo preskupi. Na cijene utječu ponuda i potražnja, a ne vjerujem da se radi o novim gostima, već o onima koji se privikavaju na novi turizam. Imaju oni u svojim zemljama slični rast cijena”, rekao je.

Kako navodi, jedno negativno iznenađenje je pad trenda dolazaka talijanskih gostiju. “Njihov udio među gostima u Hrvatskoj pada”, tvrdi Žgomba. Pozitivno je, kako kaže, i to što je Dubrovnik “napokon počeo upravljati svojim turizmom”.

“Danas imamo velik priljev turista na aerodromima. Dubrovnik je sjajan primjer toga da moramo početi upravljati svojim destinacijama. Vrijeme stihijskog turizma je iza nas. Pandemija nas je ipak naučila neke stvari”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare