Žigmanov: Perspektive u odnosima Hrvatske i Srbije su svijetle

Vijesti 26. lip 202309:11 0 komentara

Tomislav Žigmanov, srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog gostovao je u Novom danu N1 televizije u kojem je govorio o položaju hrvatske manjine u Srbiji.

Podsjetimo, predsjednik vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u petak je otišao prvi put u premijerskom mandatu u posjetu Srbiji. Plenković je sudjelovao na otvorenju sjedišta hrvatske manjine u Srbiji, Hrvatskog doma – Matice u Subotici, čiju je izgradnju u cijelosti financirala hrvatska vlada s 1,8 milijuna eura.

Žigmanov kaže da smo svjedoci cijelog niza susreta na visokoj razini u proteklih šest mjeseci što je u proteklih nekoliko godina bilo nezabilježeno.

“U tom smislu i posjet premijera Plenkovića u Subotici jedan je u nizu kontinuiranog susretanja državnika na najvišoj razini koji se odvijaju u jednom pozitivnom ozračju gdje su vidljive i uloge predstavnika manjinskih zajednice, hrvatske u Srbiji i srpske u Hrvatskoj”, rekao je Žigmanov.

“Nakon nekoliko godina zastoja i izostanka institucionalne komunikacije između predstavnika vlasti dviju država sad svjedočimo da se ta komunikacija odvija i da su poruke koje se šalju nakon tih sastanaka one koje nas hrabre da možemo gledati da unatoč otvorenim problemima, nesporazumima u tumačenjima nekih događaja, stavovima koji su suprotni kada su u pitanju određeni društveni procesi i događaji, da se nalazimo na tračnicama koje nas hrabre da se perspektive u odnosima Hrvatske i Srbije su svijetle”, kaže Žigmanov.

Komentirao je i otvorena pitanja Hrvatske i Srbije i pitanje nestalih osoba.

Žigmanov je rekao kako vjeruje da će po tom pitanju biti pomaka jer je situacija teško izdrživa.

“Vidjeli ste da je premijer Plenković jasno govorio o tri vrste izazova kada su u pitanju odnosi između Hrvatske i Srbije. To se odnosi na ratno nasljeđe koje se odnosi na čitav niz pitanja, od kulturnog blaga, nestalih, ono što je posljedica osamostaljenja i granice, druga tema su položaji manjina, a treća europska perspektiva”, kaže Žigmanov.

Naglašava da sve poruke koje smo čuli oko tih otvorenih tema – optimistične.

“Hrvatska se oko njih postavila konstruktivno, pozitivno na način da će pridonositi da se sva ta pitanja riješe”, kaže Žigmanov.

Kaže da i ono što se moglo čuti od premijerke Srbije Ane Brnabić grije nade da će se i ta pitanja institucionalno početi rješavati.

Žigmanov se osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u Srbiji.

“Postoje napetosti u svakom društvu”, kaže Žigmanov i dodaje da to nije veliki problem. Ističe da se prenapuhuje nestabilnost vlasti te da se procesi koje Vlada Srbije vodi nastavljaju bez problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!