Zimski uvjeti vožnje u dijelu Splitsko-dalmatinske županije

Vijesti 29. stu 202114:33
N1, Ilustracija

​U Zelovu, mjestu nedaleko od Muća, od jutros pada snijeg pa splitsko-dalmatinska Policijska uprava poziva vozače da voze sporije, da vožnju prilagode stanju i uvjetima na cestama te da se koriste zimskom opremom.

​”S obzirom na to da u nekim mjestima Splitsko-dalmatinske županije u ovom trenutku pada snijeg, a idućih dana moguće je pogoršanje vremena, vozače upućujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da ne kreću na put bez zimske opreme”, rekla je Antonela Lolić iz splitske policije. Dodala je da je upravljanje vozilima u takvim uvjetima otežano te je pozvala vozače na oprez i da prilagode vožnju uvjetima na cesti​.

​Podsjetila je kako ​Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje ​da je zimska oprema obvezna u trenutku kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na njemu poledica. ​Isto tako, tijekom zimskih uvjeta na cestama zabranjuje se promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozač motornog vozila dužan je na njemu, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu.​

​”S obzirom na to da su kolnici mokri, podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti​”, rekla je Lolić.

Kako Hina doznaje od suosnivača Crometea Rade Popadića, snijeg je pao na 600 metara nadmorske visine, a do kraja dana će se spustiti za 300 metara. Tako će naseljeni dio Dalmatinske zagore u sljedećim satima imati susnježicu ili snijeg, ali se ne očekuju znatnije količine snijega.

“Iako večeras očekujemo slabljenje i prestanak oborina, pri samom kraju dana bura može i uz obalu donositi snježne pahulje. Najviše izgleda za to ima uvala Vruja, Podbiokovlje i makarsko područje. Trenutno, osim Zelova, snijeg pada na Mosoru na tisuću metara nadmorske visine i na vrhovima Kozjaka, ali se ne zadržava. Do večeri bi snijeg mogao početi padati i u Ogorju i u Sutini”, rekao je Popadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.