Žive bolje nego ministri: Koliko zarađuju gradonačelnici u regiji?

Regija 16. tra 202306:53 1 komentar
N1

Podaci iz imovinskih kartica gradonačelnika najvećih gradova u Hrvatskoj pokazuju da su im plaće u rangu ministarskih ili veće. Slična je situacija i u ostalim gradovima u regiji.

Najveću plaću među gradonečelnicima 10 najvećih hrvatskih gradova, sudeći po prijavljenom u imovinskim karticama, ima gradonačelnik Zadra Branko Dukić. Njegova je plaća 3.026,33 eura. Slijedi ga varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj s 2.618,81 eura, a na trećem je mjestu slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara sa zanemarivo nižom plaćom – 2.615,70 eura.

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak prijavio je plaću 2.439,45 eura što ga smješta na četvrto mjesto, a velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar s 2.436,72 eura je peti na ovoj listi. Na šestom mjestu je gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji mjesečno zarađuje 2.351,52 eura.

Gradonačelnik glavnog i najvećeg grada, Zagreba, tek je sedmi na ovoj ljestvici. Mjesečna plaća Tomislava Tomaševića je 2.318,14 eura. Slijedi ga osječki gradonačelnik, HDZ-ovac Ivan Radić čija je plaća 2.307 eura. Deveti je Damir Mandić koji za vođenje Grada Karlovca dobiva 2.111,06 eura mjesečno, a lista plaća 10 gradonačelnika najvećih gradova u Hrvatskoj završava Markom Filipovićem koji mjesečno, na čelu Rijeke, zaradi 1.994,79 eura.

“Male” gradonačelničke plaće u Srbiji

Plaće gradonačelnika u Srbiji i više nego dvostruko su niže.

Tako gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić zarađuje 1.399 eura, a Milan Đurić za vođenje Novog Sada dobiva 1.097 eura mjesečno. Dragana Sotirovski gradonačelnica je Niša i ona zarađuje 970 eura mjesečno.

Kragujevac vodi Nikola Dašić koji zarađuje 942 eura mjesečno. Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ima plaću 1.194 eura, a Goran Cvetanović iz Leskovca zarađuje 1.002 eura. Jasmina Palurović gradonačelnica je Kruševca za vođenje kojeg dobiva 1.081 euro mjesečno. Plaća gradonačelnik Kraljeva Predraga Terzića iznosi 1.220 eura, a Simo Salapura u Zrenjaninu zarađuje 1.106 eura mjesečno. Gradonačelnik Pančeva je Aleksandar Stevanović čija je mjesečna plaća 910 eura mjesečno.

Velike razlike u primanjima u BiH

Susjedna Bosna i Hercegovina posebna je po mnogočemu pa i po velikim razlikama u visini gradonačelničkih plaća. Tako recimo gradonačelnica glavnog grada ima gotovo tisuću eura nižu plaću od nekih drugih čelnika gradova. Plaće bh. gradonačelnika u prosjeku su niže od onih koje dobivaju njihove kolege u Hrvatskoj, a veće od onih u Srbiji.

Gradonačelnica glavnog grada, Sarajeva, Benjamina Karić zarađuje 1.510 eura mjesečno. Mario Kordić na čelu Mostara 1.753 eura, a Draško Stanivuković kao gradonačelnik Banje Luke 2.466 eura.

Zijad Lugavić kao gradonačelnik Tuzle zaradi 1.678 eura mjesečno, a Fuad Kasumović iz gradske blagajne Zenice mjesečno uprihodi 1.779 eura. Na čelu Brčkog je Zijad Nišić čija je plaća 1.983 eura. Bijeljinom upravlja Ljubiša Petrović i on prima uvjerljivo najveću plaću među gradonačelnicima 10 najvećih bh. gradova – 3.305 eura.

Zvornikom upravlja Bojan Ivanović o čijoj plaći nema podataka. On je, naime, gradonačelnik postao u veljači ove godine na prijevremenim izborima. Ono što se zna da je njegov prethodnik Zoran Stevanović kao gradonačelnik Zvornika zarađivao 1.983 eura mjesečno.

Trebinje vodi Mirko Ćurić koji za taj posao dobiva 1.616 eura mjesečno.

Zanimljivo je spomenuti i plaću gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića koji zbog odluke svog prethodnika prima 1.271 euro mjesečne plaće. A kako je točno na njegovu plaću utjecao prethodni gradonačelnik? Pa, Šuhret Fazlić je još 2016., kada je bio gradonačelnik Bihaća, zatražio, a gradski vijećnici prihvatili njegov prijedlog, da se plaća gradonačelnika Bihaća umanji za oko 40 posto tadašnjeg iznosa. Sada ona iznosi tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH i i dalje je znatno veća od plaće običnog radnika- Fazlić je tada rekao i da ga je sram da ima tako velika primanja te da želi poslati poruku da se mora promijeniti odnos prema javnim sredstvima, biti skromniji i trošiti onoliko koliko se ima. Imajući to na umu, teško da će se bilo koji gradonačelnik u ovom gradu u skoro vrijeme odlučiti na nepopularan korak dizanja vlastite plaće…

Slovenci slični Hrvatima

Slovenski gradonačelnici imaju plaće slične onima koje primaju njihove kolege u Hrvatskoj.

Samo Turel na čelu Nove Gorice tako zarađuje 2.502,55 eura. Gradonačelnik Maribora Saša Arsenović zarađuje 2.762,87 eura mjesečno. Grad Kranj vodi Matjaž Rakovec čija je mjesečna plaća 2.612,34 eura. Gradonačelnica Velenja je Franja Tevž koja na toj funkciji mjesečno zaradi 2.463,02 eura. Nije poznato koliko zarađuje Renata Kosec kao gradonačelnica Domžale, ali se zna da Zoran Janković za vođenje glavnog grada Slovenije, Ljubljane, mjesečno zarađuje 2.696,76 eura. Na čelu Kopera je Aleš Bržan koji mjesečno zaradi 2.357,57 eura. Celje vodi Matija Kovač čija je plaća 2.390,53 eura. Matej Slapar gradonačelnik je Kamnika i mjesečno zarađuje 2.267,85 eura.

Smjena na čelu Podgorice

Što se tiče ostalih zemalja regije, poznato je da je Ivan Vuković, koji je 12. travnja podnio ostavku, kao gradonačelnik crnogorske Podgorice zarađivao 1.562 eura mjesečno. Njega bi uskoro mogla zamijeniti Olivera Injac, a očekuje se da će njena plaća u sličnim okvirima.

Plaća gradonačelnice Skoplja, glavnog grada Sjeverne Makedonije, Danele Arsovske iznosi nešto više od 2.000 eura. Podatak je neslužben.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare