Zlata Đurđević o vještačenju u Agrokoru: Bilo mi je teško slušati što priča glavna državna odvjetnica

Vijesti 23. stu 202318:03 4 komentara

Profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlata Đurđević komentirala je u N1 Newsroomu s Ilijom Jandrićem slučaj izostavljanja vještačenja iz postupka vezanog za Agrokor.

Podržala je odluku Visokog kaznenog suda da se izuzm vještačenje kao dokaz.

“To je ispravna odluka jer su vještačenje proveli hrvatski vještaci, a istovremeno su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave. Oni su u sukobu interesa ne na način da su povezani obiteljski ili osobno s Ivicom Todorićem nego su povezani sa samim predmetom postupka. Ne može se pretpostaviti da su te osobe nepristrane. Nikako nisu smjeli biti vještaci i trebali su biti otklonjeni iz predmeta”, kazala je Đurđević pa nastavila:

“Bilo mi je teško slušati neke izjave koje je davala glavna državna odvjetnica. Radi se o radnjama koje su vrlo detaljno regulirane. Prema tome, da se ne zna tko je odredio tu radnju… U svakoj instituciji se zna tko donosi odluke i tko stoji iza njih. Da se ne zna tko je naložio dokaznu radnju bi dovelo u pitanje vladavinu prava, kao i pravičnost postupka.”

Državni odvjetnik zastupa državno odvjetništvo i samim time ne može postupati na svoju ruku.

“Ona sigurno nije odluku donijela na svoju ruku, radi se o iznosu od 1,3 milijuna eura. Apsolutno se ne može govoriti da DORH nije upoznat sa svime detaljima i da nije sudjelovao u odluci tko će biti vještak u konkretnom predmetu. Ne mogu shvatiti da se takve neistinite izjave mogu davati o sadržaju samog zakona.”

Kako su onda stigle takve izjave?

“Mislim da su u pitanju neznanje i pokušaj zataškavanja. Znamo jako dobro da je glavna državna odvjetnica smijenila ravnateljicu USKOK-a za puno manju stvar.”

Naglasila je da se odluka suca Ivana Turudića sigurno neće promijeniti jer je argumentirana i u skladu sa zakonom. A što se arbitraže u Washingtonu tiče, to je problem na razini države, ali nacionalni sudovi se u nju ne mogu miješati.

Poveći potencijalni problem je i što Hrvoj Šipek mandat završava u proljeće, kad bi već mogla trajati predizborna kampanja.

“Državno odvjetništvo nije neki institut u zrakopraznom prostoru pa da nema nikakvu odgovornost. Glavna državna odvjetnica je postavljena većinom u Saboru pa je i odgovornost za njene postupke na Vladi. Što se njenog mandata tiče, on nije zacementiran. Dovoljno je da se ne prihvati izvješće o njenom radu. Ali, očito je Vlada zadovoljna”, istaknula je Đurđević i složila se s Hrvoj Šipek oko jedne stvari:

“U pravu je kad kaže da su potkapacitirani, a to je još jedna stvar zbog koje je odgovorna Vlada.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare