Beroš nakon sjednice Znanstvenog savjeta: Sad ne treba dodatno pooštravati mjere

Vijesti 10. velj 202112:18 > 17:06 1 komentar
Vili Beroš
Foto: N1

Danas se održala sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj je glavna tema bila novi soj koronavirusa otkriven u Hrvatskoj, a razgovaralo se i o mogućem popuštanju mjera.

Izjavu je nakon sjednice dao ministar zdravstva Vili Beroš. Beroš je novinarima rekao da mjere nisu bile u fokusu razgovora, već su bili fokusirani na prisutnost novog soja koronavirusa u Hrvatskoj i cijepljenje.

VEZANE VIJESTI

“Završili smo s raspravom o cjepivu”, rekao je Beroš i dodao: “Važno je cijepiti se, stav znanstvenika je jedinstveni i svi su naglasili da su sva tri cjepiva u Hrvatskoj sigurna i sprečavaju u najvećoj mjeri teže oblike bolesti.”

Upitan hoće li se u Hrvatskoj zbog novog soja odustati od popuštanja mjera koje su na snazi do 15. veljače ili uvesti oštrije mjere, odgovorio je da nema jednoznačnog odgovora.

“Jednoznačnog odgovora nema. Kao što smo danas rekli, s obzirom na to da smo analizirali nasumične uzorke pacijenata koji su ranije bili bolesni od 20. siječnja, a s obzirom da nema značajnijeg širenja epidemije u ovom trenutku, to bi mogla biti vrlo dobra vijest. Odluke ćemo temeljiti na epidemiološkim podacima i kako je premijer rekao, donosit ćemo odluke oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da sad ne treba dodatno pooštravati mjere, a o relaksaciji treba dobro promisliti. Donijet ćemo odluke koje će se temeljiti na situaciji idućih dana”, kazao je.

O izjavi Ursule von der Leyen, koja je priznala pogreške u procesu nabavke cjepiva, rekao je da su njihova nastojanja temeljena na inicijativi EK o nabavci cjepiva. “Činilo se da će oksfordsko cjepivo biti prvo, no oni su imali probleme koje nitko nije mogao predvidjeti. Da su proizvođači poštovali uvjete dogovora, rezultati bi bili bolji. No, neočekivani problemi se mogu dogoditi. To je sad iza nas, trebalo bi biti bolje u budućnosti.”

Podsjetimo, trenutno važeće epidemiološke mjere, koje uključuju zabranu rada kafićima, restoranima i teretanama, na snazi su do 15. veljače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare