Znanstvenica o prosvjedu: “Ako ova uredba prođe, i ženama i muškarcima loše se piše”

Vijesti 11. velj 202419:10 2 komentara

Ivana Bašić iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja gostovala je u Dnevniku N1 kod Domagoj Novokmeta gdje je govorila o ženama u znanosti u Hrvatskoj.

Bašić smatra kako Hrvatska ima visok postotak žena u obrazovanju, ali manji postotak na rukovodećim funkcijama. “Nevidljive barijere imaju najčešće veze s time da žene u pokušaju da balansiraju privatni i poslovni život jedan dio priče popuštaju i ne posvećuju se nekom dijelu. Primjerice najviše pati zagovaranje vlastite struke i prisutnost u tijelima gdje se donose odluke jer znaju koliko je to zahtjevno i koliko vremena odnosi i koliko će manje biti prisutne u obiteljskom životu”, rekla je.

N1

“Poznata je činjenica da kako se neka profesija feminizira tako njezin utjecaj u društvu pada i padaju plaće u toj profesiji. Prije 20-ak godina u Engleskoj je veliku kontroverzu izazvao intervju s tadašnjom predsjednicom udruge bolničkih liječnika koja je tvrdila da se medicina feminizira i da je njezin utjecaj sve manji. Članak je izazvao velike kontroverze jer je dio javnosti protumačio da ona demotivira žene od medicine no ona je na vlastitom primjeru željela promijeniti to u budućnosti”, dodala je.

“U tom smislu Hrvatska dobro stoji zahvaljujući zakonima koji olakšavaju roditeljstvo u odnosu na neke zapadne zemlje. Recimo mi imamo dobro riješene porodiljine dopuste i naknade, a i imamo dobro riješene vrtiće koji nisu preskupi, osim u nekim većim sredinama. U znanosti imamo i kolektivni ugovor koji ima mjeru, a to je produljenje rokova za reizbor za roditelje koji koriste roditeljski dopust”, navela je Bašić.

Što se nove uredbe tiče kaže da se i ženama i muškarcima loše piše. “U ovoj uredbi su koeficijenti napravljeni da za neka radna mjesta za koja trebate desetak godina staža vrednovana kao neka druga javna radna mjesta za koje vam je potrebna diploma i nikakvo iskustvo. Tko će se onda odlučiti za karijeru u znanosti ako je 10 godina u neizvjesnosti”, zapitala se.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare